Američkim vojnicima u Japanu zabranjen alkohol 1Foto: EPA/Martin Divsek

Američka vojska je zabranila svim vojnicima stacioniranim u Japanu da piju alkohol nakon što je jedan od njih učestvovao u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom na ostrvu Okinava, a koja je izazvana pod dejstvom alkohola.

Vojnicima SAD je takođe naređeno da ne napuštaju bazu ili da ostanu kod kuće. 

Naime, marinac se u nedelju kamionom sudario s kombijem, čiji je vozač, inače lokalni stanovnik, poginuo. Na Okinavi je stacionirano više od polovine američkih vojnika koji se nalaze u Japanu, a lokalno stanovništvo se već dugo protivi vojnom prisustvu na ostrvu. U saopštenju koje je izdala američka vojska se potvrđuje da je jedan njen pripadnik učestvovao u saobraćajnoj nesreći i da „postoji mogućnost da je alkohol bio uzročnik“. Vojska je takođe saopštila da će uvesti obavezno predavanje o tome kako na odgovoran način koristiti alkohol, kao i o upravljanju rizicima i prihvatljivom ponašanju za sve svoje pripadnike u Japanu. 

Japanska policija je saopštila da je marinac imao tri puta više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno, piše Rojters. On je uhapšen pod optužbom za nemarnu vožnju sa smrtnim ishodom.

Prisustvo vojske SAD na Okinavi na jugu Japana ključan je deo savezništva u domenu bezbednosti između dve zemlje. U bazi je stacionirano oko 26.000 američkih vojnika. Ima planova da se deo baze preseli u manje naseljeno područje ostrva, ali mnogi lokalni stanovnici žele da se vazduhoplovna baza izmesti potpuno. Kao razloge za to navode krivična dela i saobraćajne nesreće koje pripisuju vojnicima. Otpor među stanovništvom prema vojnom prisustvu SAD na ostrvu posebno je pojačan od grupnog silovanja 12-godišnje devojčice 1995. za šta su optuženi američki vojnici.

Takođe je ubistvo jedne žene iz 2016. dovođeno u vezu s bivšim marincem zaposlenim u jednoj od baza, što je takođe rezultiralo privremenom zabranom alkohola kao i policijskim časom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.