Pentagon Foto: Wikipedia

„Nadamo se da će SAD odbaciti mentalitet Hladnog rata, preuzeti posebnu odgovornost za razoružanje, korektno razumeti kineske strateške namere i objektivno sagledati kinesku nacionalnu odbranu i vojno jačanje“, kaže se u saopštenju koje je objavilo kinesko ministarstvo odbrane.

Vašington je zabrinut da njegov nuklearni arsenal zastareva i da više ne predstavlja efikasnu silu. On vidi Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Iran kao potencijalne pretnje, podseća britanski javni servis.

Pentagon je u petak objavio dokument u kojem se tvrdi da razvoj manjeg nuklearnog oružja može pozitivno da deluje na to stanje jer je oružje jačine ispod 20 kilotona manje moćno, ali i dalje razarajuće. U dokumentu se kaže i da je uz to potrebna i modernizacija i obnova nuklearnog arsenala.

Rusija je takođe osudila američki plan. Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD da huška na rat i reklo da će preduzeti potrebne mere kako bi Rusiji garantovalo bezbednost. Za dokument rusko ministarstvo kaže da podstiče sukob i da je antiruski, a šef diplomatije Sergej Lavrov izrazio je „duboko razočaranje“ zbog američkog plana.