Amfilohije: Carigradski patrijarh razjedinjuje 1Foto: Medija centar

„Nas je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi porazila činjenica da je vaseljenski patrijarh, poznavalac kanona, doneo takvu odluku, koja je, bez sumnje, nekanonska“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Kako prenosi RTCG, on je istakao da takva odluka vaseljenskog patrijarha stvara problem mešanja u život ne samo Ruske pravoslavne crkve, već bilo koje, te istovremeno dovodi u pitanje jedinstvo pravoslavlja, dodavši da uloga prvog među patrijarsima nije da razjedinjuje druge, već da ih sjedinjuje.

„Ovakvim svojim postupcima carigradski patrijarh upravo razjedinjuje. On ne rješava ovo pitanje, već problem gura sve dublje“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski za ruski Prvi kanal, prenosi Blic.

Mitropolit Amfilohije je pojasnio da se vaseljenski patrijarh „u toj odluci poziva, kao što se u poslednje vreme pozivaju i drugi episkopi Carigradske patrijaršije, na pravo obraćanja pomesnih crkava Carigradskoj patrijaršiji – to je takozvani „Enkliton“.

Mitropolit crnogorsko-primorski pojašnjava da, kada se u nekoj od pomesnih crkava pojavi problem sa nekim episkopima, te vladike imaju pravo da se obrate Carigradu, koji tada može da donese svoju odluku u vezi s tim pitanjem.