Foto: FoNet/Marko Mišić

„Čovek je stvoren za slobodu i rođen za slobodu. Pre svega za slobodu od svakoga greha, onoga što pomračuje ljudski um, srce i dušu, a onda i za slobodu od mržnje. Sloboda od samoljublja, to je ono što je osnovna nevolja svih ljudi, a naročito onih koji bivaju na vlasti, a i onih koji hoće da ih zamene. I oni su samoljubivi, pa treba jedni i drugi da se lečimo od samoljublja, da bi onda mogli na pravi način da živimo kao ljudi“, kazao je Amfilohije za crnogorske Vijesti nakon što je održao liturgiju u crkvi Svetog apostola Tome u Bečićima.

Kako je dalje istakao, „istinska ljubav ne traži svoje, nego se žrtvuje za sebe i druge“. Mitropolit je pojasnio da je to osnovno svojstvo i onih koji hoće da budu hrišćani. Na pitanje da li je u Beogradu ispovedao nekadašnjeg potpredsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića i da li mu je savetovao da dođe u Crnu Goru i odsluži zatvorsku kaznu, Amfilohije je kazao da se Marović kod njega nikada nije ispovedao „niti se sada ispoveda“.

„Ja samo one koji se ispovedaju kod mene mogu da savetujem. One koji se ne ispovedaju, nema šta da savetujem. Oni znaju, trezveni su ljudi, imaju razuma. Svetozar Marović ima hrišćanskog duha, pa bi trebalo da taj hrišćanski duh, koji je nasledio od svoje majke od detinjstva, da obnovi u sebi. Ne samo on, nego svi mi koliko nas ima“, kazao je Amfilohije.

„Što se mene tiče“, dodao je dalje, „ja kao mitropolit treba da imam ljubavi prema svakom ljudskom biću. Pogotovo ovde u našoj Crnoj Gori, pa prema tome i prema Svetozaru Maroviću“.

Povezani tekstovi