Angela Merkel spremna za penziju, želi da više čita, odmara se i malo putuje 1Foto:. EPA-EFE/MALTON DIBRA

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se posle 16 godina na vlasti sada raduje što će, kao penzionerka, više vremena posvetiti stvarima koje je morala da zanemari kad je bila na državnoj funkciji.

Merkelova (67) je rekla da želi „možda malo da putuje ili čita, ili jednostavno da uživa u slobodnom vremenu znajući da se u narednih 20 minuta ne može desiti nikakav mogući preokret“, preneo je danas nedeljnik Frankfurter algemajne cajtung (Allgemeine Zeitung).

Kancelarka, koja je 2018. najavila da se neće ponovo kandidovati na parlamentarnim izborima održanim u septembru, vodila je Nemačku kroz niz kriza uključujući globalnu finansijsku krizu, migrantsku krizu i pandemiju korona virusa.

Ona je rekla da su je godine na funkciji ispunjavale, ali su bile i izazovne zbog stalne potrebe da se skreće pažnja, nešto spreči ili reaguje na krize.

„Sa dobrim osećanjem mogu da kažem da je ispravno da neko drugi preuzme“ vođstvo, rekla je Angela Merkel.

Odlazeća kancelarka, koja će ostati na funkciji do formiranja nove vlade, rekla je da će „malo melanholije možda doći kasnije“ ali je dodala da oseća zahvalnosti što je mogla da služi zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.