Anglikanska crkva razmatra uvođenje rodno neutralne zamenice za Boga 1Foto: shutterstock/thanasus

Anglikanska crkva razmatra uvođenje rodno neutralne zamenice za Boga umesto tradicionalnog muškog roda. Crkva je najavila da će na proleće osnovati komisiju koja će biti zadužena da odluči da li treba izvršiti promene. Svaka promena koja bi označila odstupanje od hiljadugodišnje tradicije judaizma i hrišćanstva morala bi da bude odobrena od crkvenog sinoda.

Otac dr Majkl Ipgrejv, biskup Ličfilda i zamenik liturgijske komisije po tom pitanju, rekao je da Crkva to „razmišlja već nekoliko godina“. Njegov komentar je bio odgovor na pitanje Džoane Stobart, pomoćnice sveštenika za Ilminster i Vajtlekington u Somersetu, o tome kako napreduje rad na „inkluzivnijem jeziku“ u bogosluženju, prenosi Index.hr.

Još uvek je nejasno koji izraz treba da zameni reči „Oče naš“ u molitvi koju je, prema hrišćanskoj tradiciji, Isus Hrist preporučio svojim sledbenicima. Konzervativni kritičari se protive promenama jer bi to, prema njihovom tumačenju, značilo odustajanje od crkvene doktrine.

„Činjenicu da se Bog zove ‘otac’ ne može se zameniti terminom ‘majka'“

„Činjenica da se Bog zove ‘otac’ ne može se zameniti terminom ‘majka’ bez promene značenja, niti se rodno neutralan izraz ‘roditelj’ može koristiti bez gubljenja značenja,“ pastor dr Ijan Pol.

„Očevi i majke nisu zamene i na različite načine se odnose prema svom potomstvu“, rekao je on. „Ako liturgijska komisija želi da to promeni, onda će značajno pomeriti nauku zasnovanu na Jevanđelju. Portparol Engleske crkve rekao je da „ovo nije ništa novo”: „Hrišćani su od davnina prepoznali da Bog nije ni muško ni žensko”.

„Postoji veliko interesovanje za istraživanje novog jezika otkako su sadašnji oblici bogosluženja uvedeni u savremeni jezik pre više od 20 godina“, rekao je on. U okviru redovnog rada u narednih pet godina Komisija za veru i red radiće na tome, rečeno je.

„Apsolutno nema planova za ukidanje ili suštinsku reviziju današnje liturgije i nikakve promene se ne mogu uvoditi bez obimnog zakonodavstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.