Foto: Pixabay / HOerwin56 (ilustrativna fotografija)

Vlasti su objavile da se od juna antraks, koji se u retkim slučajevima može preneti na ljude i biti smrtonosan, proširio na 28 farmi.

Bolest prenose spore koje u tlu mogu ostati neaktivne decenijama, a mogu se nalaziti i u leševima životinja. Sve životinje na farmama zahvaćenim epidemijom cepljene su i nece učestvovati u proizvodnji najmanje 21 dan, koliko traje postupak dezinfekcije, kako bi se životinjama dalo dovoljno vremena da razviju imunitet, istice regionalni zvaničnik Serž Kavali.

Sve količine mleka mpronadena na licu mesta su pasterizovane i nakon toga uništene.

Više od 100 osoba bilo u kontaktu sa zaraženim životinjama. Poslednja ozbiljna epidemija antraksa u Francuskoj zabelžena je 2008. godine, kada se bolest bila proširila na 23 farme, uglavnom u istočnom francuskoj regiji Doubs.

U prvom ovogodišnjem slučaju zaraze 28. juna u selu Montžardin uginulo je šest krava, nakon čega se bolest proširila na još 12 farmi.

Krave zaražene antraksom nateknu u području abdomena i krvare i često ugibaju u roku od 24 sata, prenose agencije.

Bolest je prilično retka, iako je nešto više od 100 slučajeva registrovano na francuskim farmama nakon 1999. godine, najčešće toko vrućih leta nakon perioda jakih kiša.