AP: Desetine hiljada i na trećem protestu u Beogradu, autokrata Vučić na kontramitingu 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Američka agencija Asošiejted pres javila je večeras da su se desetine hiljada građana okupile i na trećem antivladinom protestu u Beogradu u mesec dana, a da je vladajuća Srpska napredna stranka organizovala kontramiting u obližnjem Pančevu, na kojem su bile hiljade pristalica njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Agencija ukazuje da su desetine hiljada građana došle na protest u Beogradu zbog načina na koji se vlada odnosi prema krizi posle dva masovna ubistva u zemlji, i dodaje da državni zvaničnici odbacuju kritike i ignorišu zahteve demonstranata.

Učesnici opozicionog skupa u Beogradu skandiraju slogane protiv Vučića i zahtevaju ostavke dva ministra i ukidanje nacionalnih frekvenija za dve televizije (Pink i Hepi) za koje kažu da promovišu nasilje i glorifikuju kriminalce, navodi AP i dodaje da su desetine hiljada izašle i na prethodna dva protesta.

„U znak prkosa, nacionalistička desničarska stranka autokratskog predsednika Srbije Aleksandra Vučića organizovala je kontraprotest u gradu severno od Beograda kojem su prisustvovale hiljade njegovih pristalica“, piše AP.

Agencija navodi da je premijerka Srbije Ana Brnabić na današnjoj sednici parlamenta „odbacila navode da je populistička vlast na bilo koji način odgovorna“ za masovna ubistva i da je kritikovala proteste predvođene opozicijom, navodeći da su usmereni na nasilno obaranje Vučića i njene vlade.

Na protestu u Pančevu, koji je počeo u isto vreme kao opozicioni protest u Beogradu, Vučić se „nadovezao na narativ njegove premijerke“, ukazujući da su protesti opozicije orkestrirani iz inostranstva, i „optužio političke protivnike da nasiljem pokušavaju da preuzmu vlast i da unište Srbiju“, navodi AP.

„Suočen sa pritiskom javnosti, sve veći autokrata Vučić zakazao je sopstveni miting za sledeću nedelju u glavnom gradu, nagovestivši da bi cela vlada mogla da podnese ostavku i da bi vanredni izbori mogli da budu u septembru“, dodaje američka agencija.

Više o protestima „Srbija protiv nasilja“ čitajte u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari