Aperitivi petkom u Dauning stritu dodaju se na spisak skandala oko Borisa Džonsona 1Foto: EPA/ ANDY RAIN

Aperitivi su organizovani svakog petka u Dauning stritu za vreme lokdauna, prenosi danas britanski list Miror (The Mirror) dodajući to spisku optužbi upućenih britanskom premijeru Borisu Džonsonu čiji položaj izgleda sve ugroženiji.

Zahvaćen skandalom nazvan „partigejt“, 57-ogodišnji Džonson otvoreno se kritikuje i u okviru svoje konzervativne većine i suočava se sa najgorom krizom od dolaska na vlast u julu 2019. godine.

On se u sredu izvinio parlamentu zbog prisustvovanja jednoj od zabava u maju 2020. u vreme kada je zemlja bila u lokdaunu, navodeći da je mislio da se radi o radnom sastanku.

Međutim, od tada su počela da izviru druga otkrića, među kojima i proslava u Dauning stritu, bez Borisa Džonsona uoči sahrane princa Filipa u aprilu 2021. godine. Kraljica Elizabeta Druga prisustvovala je sahrani svog supruga sama u kapeli dvorca Vindzor, kao simbolična slika rigoroznog zaključavanja zemlje.

Službe britanskog premijera Borisa Džonsona izvinile su se kraljici Elizabeti Drugoj zbog dve zabave organizovane u Dauning stritu uoči sahrane princa Filipa i u jeku strogih ograničenja usled pandemije korona virusa. Boris Džonson nije bio prisutan ni na jednoj od tih okupljanja ali se suočava sa kritikama zbog navodnog kršenja zabrana.

List Miror danas piše da su svakog petka zaposleni u Dauning stritu završavali radnu nedelju deleći čaše vina što je „dugogodišnja tradicija“ koja je opstala uprkos uvođenju restrikcija vezanih za kovid kojim se zabranjue taj tip okupljanja.

List dodaje da je osoblje investiralo u frižider za čuvanje svojih flaša alkohola na hladnom i da je premijer znao za ta okupljanja.

Portparol Dauning strita uputio je na zaključke istrage koju vodi visoka zvaničnica Su Grej i koja treba da utvrdi da li su Boris Džonson i njegovi saradnici prekršili propise tokom tih raznih događaja.

Međutim bes raste, uključujući i u krugovima konzervativaca. Konzervativni poslanik Endru Bridžen ocenio je danas da ne treba da čeka šta će kazati Su Grej da zna da je za njega Boris Džonson izgubio „moralni autoritet“ za upravljanje zemljom.

Boris Džonson je krenuo u kontra napad da bi se održao na vlasti. Listovi prenose da su oni koji ga podržavaju pozvani da hvale njegova dostignuća, uključujući sprovođenje Brezgita, i da će neki od njegovih saradnika biti zamoljeni da odu.

Vođa laburističke opozicije Kir Starmer ponovio je danas poziv na ostavku Džonsona, ocenjujući da je to u nacionalnom interesu.

„Imamo premijera koji je odsutan i koji se bukvlalno krije u ovom trenutku, on je nesposoban da vlada, i zato sam zaključio da treba da ode“, rekao je on u obraćanju u grupi levice „Fabijan Socajeti“ (The Fabian Society).

Međutim sam Starmer optužen je za hipokriziju zbog snimaka koji ga prikazuju kako pije pivo sa malom grupom zaposlenih u Laburističkoj stranci u jednoj kancelariji u maju prošle godine, u vreme kada su bila zabranjena okupljanja unutra, sem iz profesionalnih razloga.

Kada je snimak objavljen prvi put prošle godine njegova stranka je navela da Starmer nije prekršio nikakav propis jer se nalazio na „radnom mestu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari