ukrajina sukob ukrajine i rusijeFoto: AP/Vadim Ghirda

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštilo je danas da će ruskom ambasadoru u Atini uručiti protestnu notu zbog pogibije šest grčkih civila u bombardovanju sela u Ukrajini.

„Grčka je užasnuta i kategorički osuđuje rusko bombardovanje civila na periferiji sela Sartana ranije danas, kada su poginula dva pripadnika grčke manjine ranjeno još šest, među kojima i dete“, navedeno je u saopštenju.

Nekoliko sati kasnije, ministarstvo je dodalo da su još četiri pripadnika grčke manjine umrla u selu Bugas.
Ruski ambasador je u nedelju pozvan u ministarstvo spoljnih poslova, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da je šef grčke diplomatije Nikos Dendias razgovarao o zaštiti više od 100.000 Grka koji žive u Ukrajini sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, nekoliko dana pre napada Rusije.

Ruska ambasada u Atini izrazila je danas „duboku tugu“ zbog smrti, ali je rekla da Rusija „isključivo“ gađa vojne ciljeve u Ukrajini.

„Ne bombardujemo naseljena mesta i sela, niti bilo kakvu političku ili kulturnu infrastrukturu“, saopštila je ambasada i dodala da je poznato da ukrajinska vojska i „nacionalistički nacistički odredi godinama gadjaju civile“.

Ambasada je upozorila na „mogućnost da će kijevski režim iskoristiti etničke Grke i druge zajednice koje žive u Ukrajini da izazove antirusko raspoloženje u inostranstvu“.

Grčka je u petak zatvorila svoju ambasadu u Kijevu, ali je pojačala osoblje u konzulatu u Mariupolju, gde grčka zajednica na tom protori živi još od 18. veka.

Uprkos istorijskim vezama sa Rusijom, Grčka je osudila ruski napad i podržala sankcije Moskvi.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.