Austrija je saveznik, ali neće u Višegrad 1Foto: EPA-EFE LISI NIESNER

Mađarska i Poljska bi mogle pronaći novu saveznicu u Austriji, ocenjuje euractiv.com povodom posete mađarskog premijera Viktora Orbana Beču u utorak.

Međutim, Orban i njegov domaćin, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, na konferenciji za novinare, nastojali su da priguše spekulacije prema kojima bi Austrija mogla postati nova članica Višegradske grupe.

Kurc je na konferenciji rekao da mu je cilj da smiri napetosti na relaciji istok-zapad unutar Evropske unije. „Napetosti u Evropskoj uniji naročito su počele da rastu kada je počela migrantska kriza (2015.)“, tvrdio je Kurc. „Naš veliki cilj, u tom smislu, je da Austrija postane graditeljka mostova između država Višegrada i zemalja u zapadnoj Evropi“, rekao je novi kancelar.

Sporovi su se zadnjih godina pojavili, podseća euractiv.com, između Brisela i višegradske grupe – Mađarske, Poljske, Češke Republike i Slovačke – „a posebno sa Varšavom i Budimpeštom. Hitro preuzimanje državnih institucija od nacionalističkih vlada u obe zemlje izazvalo je zabrinutost u vezi sa vladavinom prava, nezavisnošću pravosuđa i slobodom medija. Evropska komisija pokrenula je pravne postupke protiv obe zemlje, a one su odbile da učestvuju u šemi za raspodelu migranata (unutar EU)… Orban je imigraciju nazivao ‘trojanskim konjem terorizma’, a migrante opisivao kao ‘muslimanske osvajače’ hrišćanske Evrope“.

„Danas je najveća opasnost za nadu u budućnost središnje Evrope migracija naroda“, rekao je Orban na konferenciji s Kurcom. „Kada kažem da naša budućnost treba da bude zaštićena, mislim na to da mi imamo kulturu… hrišćansku kulturu… Mi imamo način života i želimo da zaštitimo taj način života“, rekao je Orban. „Danas je novi početak“, dodao je on.

Podseća se kako je Kurc svojevremeno zauzeo čvrst stav prema imigraciji i hvalio Mađarsku zbog postavljanja ograda 2015. na južnoj granici (sa Srbijom), spoljnoj granici zone Šengena. Plan EU o raspodeli izbeglica, rekao je Kurc u utorak, „ne funkcioniše… Mi moramo da zaustavimo nezakonitu migraciju da bismo imali bezbednost u Evropi. Drago mi je da su mnoge evropske zemlje poslednjih godina promenile način razmišljanja“, rekao je austrijski kancelar.

Hajnc-Kristijan Štrahe, lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i novi vicekancelar, rekao je prilikom susreta s Orbanom u utorak da je 2015. tadašnja austrijska vlada trebalo da se zahvali mađarskom premijeru zato što je štitio spoljnu granicu Šengena.

Orban, Kurc i Štrahe, pokazali su, prenosi euractiv.com, i da se oko nekih tema ne slažu, a posebno u vezi sa planovima Austrije da tuži Evropsku komisiju zato što je dozvolila Mađarskoj da, uz ruski zajam od 10 milijardi evra, proširi svoju nuklearnu elektranu Paks.