Bajden i Si će se sastati danas u Baliju na marginama samita Grupe 20 1Foto: EPA/LINTAO ZHANG

Prvi sastanak „licem u lice“ američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga zakazan je za danas na marginama samita Grupe 20 svetskih lidera na Baliju, u vreme dok se dve supersile bore za vojnu, tehnološku i političku prevlast.

Njih dvojica dolaze na taj skup u vreme potvrdjene jake političku podrške u svojim zemljama jer su američke demokrate održale kontrolu nad Senatom a je Siju u oktobru nacionalni kongres Kineske komunističke partije dodelio treći petogodišnji mandat.

„Imamo vrlo malo nesporazuma. Samo moramo da shvatimo gde su crvene linije i koje su najvažnije stvari za svakog od nas u naredne dve godine. Znam da dolazim jači“, rekao je Bajden.

Pre nego što je otputovao iz Vašingtona, Bajden je rekao da planira da u susretu sa Sijem istakne razlike u njihovom pristupu Tajvanu, kao i trgovinskim praksama i odnosima Kine sa Moskvom tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Kineski zvaničnici nisu javno osudili Moskvu, iako joj je Peking nije pružio direktnu podršku snabdevanjem oružjem.

Tajvan se pojavio kao jedno od najspornijih pitanja izmedju Vašingtona i Pekinga. Više puta tokom svog predsedničkog mandata, Bajden je rekao da će SAD u slučaju invazije Pekinga na to samoupravno ostrvo s ciljem da se ono ujedini s Kinom, upotrebiti silu da zaštite Tajvan.

Tenzije su porasle porasle otkada je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi iz Kalifornije posetila Tajvan, u avgustu ove godine, što je navelo Kinu da odgovori vojnim vežbama i ispaljivanjem balističkih projektila kod Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari