Bajden i Si će se sastati u ponedeljak na margini skupa G20 u Indoneziji 1Foto: EPA/LINTAO ZHANG

Predsednik SAD Džo Bajden sastaće se sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom 14. novembra na Baliju u Indoneziji na margini samita G20, objavila je danas Bela kuća u vreme kada vladaju jake tenzije između dve supersile.

 

Dvojica vođa kojima će to biti prvi susret uživo od izbora Džoa Bajdena će razgovarati o tome kako na „odgovoran način“ da upravljaju rivalitetima Kine i SAD, i istovremeno nastojati da rade zajedno tamo gde im se interesi poklapaju, rekla je u saopštenju portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, koristeći izraze koje obično koriste Amerikanci.

Bajden i Si koji su već nekoliko puta razgovarali telefonom i putem video veze takođe će govoriti o nizu međunarodnih i regionalnih pitanja, rekla je ona, ne navodeći konkretno kojih.

„Ono što hoću da uradim kada budemo razgovarali je da utvrdim tip crvenih linija“ koje treba da poštujemo, rekao je juče Bajden na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je rekao da američka doktrina oko Tajvana nije uopšte promenjena, izbegavajući da ponovo iznese ranije reči koje su iritirale Peking i prema kojima je će američka vojska braniti Tajvan ako bude napadnut.

Si Đinping je prošlog meseca dobio treći mandat na kongresu Komunističke partije Kine, osnaživši svoj status najmoćnijeg kineskog vođe od Mao Cedunga. To izaziva strahovanja na Tajvanu, ali takođe u Vašingtou, da će Kina udvostručiti napore da ostvari ponovno ujedinjenje sa tim autonomnim ostrvom.

Poslednji razgovor dvojice zvaničnika bio je krajem jula i timovi Bele kuće rade nedeljama na organizaciji bilateralnog susreta na Baliju.

U međuvremenu, tenzije između Vašingtona i Pekinga se nisu smanjile, naprotiv. Odnose se na Tajvan ali takođe na pozicioniranje svake sile prema Rusiji i njenoj invaziji Ukrajine, kao i na njihov tehnološki i trgovinski rivalitet u trenutku kada Amerikanci pokuišavaju ponovo da pokrenu svoju savremenu industriju da bi smanjili zavisnost od Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari