Bajden izrazio nadu da Senat može da uspostavi balans između suđenja Trampu i drugih poslova 1Foto: EPA-EFE/ TRACIE VAN AUKEN

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden rekao je da se nada da Senat može da uspostavi ravnotežu i razmatra drugi opoziv predsednika Donalda Trampa istovremeno sa ostalim hitnim poslovima u vreme kada raste epidemija korona virusa u zemlji.

U saopštenju objavljenom sinoć Bajden nije zauzeo stav o tome da li Senat treba da osudi Trampa posle izglasavanja njegovog opoziva u Predstavničkom domu američkog Kongresa, u kome je odlazeći predsednik optužen za podsticanje pobune vezano za napad njegovih pristalica na Kongres, prošle nedelje.

Pored razmatranja Trampove sudbine, Bajden je ukazao da će pred Senatom za razmatranje biti i njegove nominacije za ključna rukovodeća mesta i dodatne mere za pomoć zbog Kovida-19.

Bajden je ranije optužio Trampa za „oružanu pobunu“ njegovih pristalica i nazvao je napadom na američku demokratiju bez presedana i nešto što nije viđeno u 244-godišnjoj istoriji zemlje.

Očekuje se da će Bajden danas u govoru izneti svoje predloge za podsticanje raspoređivanje vakcine protiv Kovid-19 i dodatne ekonomske pomoći.

Nakon Predstavničkog doma, opoziv Trampa treba da bude usvojen i u gornjem domu Kongresa, Senatu, gde većinu imaju republikanci, ali Senat je na pauzi koja će trajati do 19. januara.

Inauguracija novoizabranog demokratskog predsednika Bajdena biće održana za sedam dana, 20. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.