Bajden obećao jedinstvo i akciju posle verovatne pobede demokrata u Džordžiji 1Foto: EPA-EFE/EDWARD M. PIO RODA

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je danas verovatnu pobedu demokrata na izborima za senatore u američkoj državi Džordžiji, koja će mu, ukloliko se potvrdi dati kontrolu nad celim Kongresom, i obavezao se da će delovati u duhu „jedinstva“.

„Vreme je da se okrene list. Amerikanci traže akciju i žele jedinstvo i ja sam veći optimista nego ikad da ćemo to postići“, rekao je Bajden danas u saopštenju.

Po njemu, glasači su mu dali poluge vlasti zato što žele akciju naspram brojnih kriza kroz koje zemlja prolazi oko kovida-19, ekonomije i rasne pravde.

„Žele da delujemo ali žele da delujemo zajedno“,rekao je Bajden i obećao da će pokušati da radi sa obe partije.

Neizvesnost po pitanju ko će imati kontrolu nad američkim Senatom još traje pošto je trka za jedno od dva senatorska mesta za koja se glasalo u južnoj američkoj državi Džordžija i dalje suviše neizvesna da bi pobednik bio proglašen.

Jedno od dva mesta je osvojeno, pobedom sveštenika Rafaela Vornoka nad senatorkom Keli Lefler na izborima u utorak.

Za drugo mesto u Senatu demokratski kandidat Džon Osof ima prednost u odnosu na republikanca Dejvida Perdjua, koji se bori za drugi šestogodišnji mandat, ali je još rano da se proglasi pobednik.

Prema zakonu države Džordžije kandidat koji gubi ima pravo da traži ponovno prebrojavanje glasova kada je razlika u glasovima manja ili jednaka 0,5 procentna poena.

Ako se Osofova pobeda potvrdi Senat će biti podeljen jednako na 50 demokrata i 50 republikanaca a odlučujući glas će onda imati potpredsednica Kamala Haris.

Demokrate takođe imaju većinu, mada tesnu u donjem domu Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.