Bajden pozvao Amerikance da izbegavaju velike skupove za Božić 1Foto: EPA-EFE/ TRACIE VAN AUKEN

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden je danas rekao da je pred njegovom zemljom duga borba protiv epidemije korona virusa i pozvao Amerikance da izbegavaju velike skupove za Božić.

Bajden je rekao da „svi moramo da se dovoljno staramo jedni o drugima tako što ćemo još samo malo biti razdvojeni. Znam da je to teško“.

Bajden je u govoru za kraj godine, prenošenom iz Vilmingtona u njegovoj matičnoj državi Delaver, ukazao da stručnjaci upozoravaju da će biti još pogoršanja stanja pre no što bude bolje, i preneo da se očekuje da će narednih meseci umreti desetine hiljada Amerikanaca, čak i uprkos vakcini.

Novoizabrani predsednik je rekao da je neophodno da svi koriste maske i izbegavaju velike skupove, posebno unutra.

Dodao je da obe stranke moraju sarađivati i čestitao Kongresu SAD zbog prihvatanja paketa ekonomske pomoći od 900 milijardi dolara zbog pandemije što je nazvao „samo prvim korakom“ i „akontacijom“ za prevazilaženje krize.

Za početak iduće, 2021. godine, kada bude preuzeo dužnost predsednika SAD, Bajden je najavio da će tražiti od Kongresa još pomoći za vatrogasce-spasioce, policiju, zdravstveno osoblje „na prvoj liniji“ borbe protiv epidemije i za milione radničkih porodica.

Bajden je rekao i da će tražiti više sredstava za distribuciju vakcine protiv KOVIDA-19 i za pojačavanje testiranja što je potrebno da bi škole ponovo počele da rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.