"Bajden nije sposoban, Tramp na putu da pobedi": Prvi demokratski senator koji je "prozvao" predsednika SAD 1Foto: EPA-EFE/ROD LAMKEY / POOL

Senator Majkl Benet postao je prvi demokratski senator koji je javno rekao da ne veruje da je predsednik Džozef Bajden sposoban da pobedi na izborima nakon njegovog katastrofalnog učinka u debati prošlog meseca, piše CNN.

„Mislim da je Donald Tramp na pravom putu da pobedi na ovim izborima, i to ubedljivo, i nakon toga republikanci osvoje Senat i Predstavnički Dom“, smatra Benet.

„Dakle, za mene ovo nije pitanje o glasanju. To nije pitanje o politici. To je moralno pitanje o budućnosti naše zemlje.“

„Bela kuća, u vremenu od te katastrofalne debate, mislim, nije učinila ništa da zaista pokaže da imaju plan da pobede na ovim izborima“, rekao je demokrata iz Kolorada.

Benet je takođe upozorio šta je još u pitanju na izborima 2024, rekavši da bi gubitak Predstavničkog doma i Senata od republikanaca bio „američka tragedija“.

„Ulozi ne mogu biti veći“, rekao je on.

Benet je rekao da su njegovi birači „duboko zabrinuti“ oko toga da li Bajden može da pobedi i pozvao Belu kuću da ne ignoriše brige o njegovoj održivosti.

Benetovi komentari potvrđuju ranije izveštavanje CNN-a da je Benet rekao svojim kolegama tokom privatnog sastanka demokrata u Senatu u utorak da ne misli da Bajden može da pobedi.

Bajdenov nastup na debati CNN-a u junu pokrenuo je nalet zabrinutosti zbog njegove mentalne sposobnosti i održivosti njegove kampanje.

Dok je nekoliko demokrata u Predstavničkom domu javno pozvalo Bajdena da odustane od trke, predsednik je obećao da će nastaviti.

On je kongresnim demokratama u pismu u ponedeljak rekao „da je uprkos svim spekulacijama u štampi i drugde“, „potpuno posvećen ostanku u ovoj trci, da trči ovu trku do kraja i da pobedi Donalda Trampa“.

Odgovarajući na Benetove komentare, portparol Bajdenove kampanje Kevin Munjoz rekao je u izjavi za CNN: „Ovo je uvek bila tesna trka – a dinamika u igri je ona koju smo dugo očekivali: glasači su i dalje duboko zabrinuti zbog Donalda Trampa i njegovog štetnog programa, i što se više angažujemo i dopremo do glasača, oni više podržavaju predsednika Bajdena“.

Postoji mnogo dana do izbora, a naporan rad na dobijanju svakog pojedinačnog glasa je daleko od kraja, dodao je on.

Ranije su senatori Šerod Braun i Džon Tester tokom sastanka na Kapitol hilu takođe rekli da Bajden neće pobediti, preneo je CNN pozivajući se na svoje izvore.

Drugi izvor je potvrdio da je lider većine u Senatu Čak Šumer rekao senatorima na sastanku da treba da razgovaraju direktno sa Belom kućom. Drugi senatori su takođe rekli da veruju da je administracija prijemčivija za direktno sasluša senatora.

Nakon završetka sastanka, mnogi demokratski senatori su odbili da razgovaraju sa novinarima. Senator iz Delavera Kris Kuns, Bajdenov saveznik, upitan je da li je na sastanku postignut konsenzus, samo je rekao: „to bio konstruktivan razgovor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari