Foto:vikipedia

Taj zahtev upućen je nakon što se u poslednje vreme sve više piše o alkoholom „ohrabrenim“ svađama i seksualnom uznemiravanju na letovima do arhipelaga koji svake godine privuče milione turista od kojih mnogi dolaze baš zbog seksa i opijanja.

 Balearska ostrva dugo su magnet za posetioce željne Sunca i zabave po ne previsokim cenama. Međutim, neka letovališta postala su „ozloglašeni primeri mračne strane turizma“ sa drogom i opijanjem ponekad i sa fatalnim ishodom.
 
Tu je i ludilo „balkoninga“ (balconing), kada ljudi skaču sa terasa hotela i apartmana u bazen. To ludilo je poprimilo razmere epidemije. Skakači, koji kao „pogonsko gorivo“ koriste drogu ili alkohol, ponekad promaše bazen i završavaju u bolnici ili mrtvačnici.
 
Prema podacima iz izveštaja lekara bolnice Son Espases u Palma de Majorki, većina onih koji posle skokova sa balkona završe u urgentnom centru su Britanci a slede Nemci. Ponekd turisti kreću sa zabavom i pre nego što stignu u letovalište, dok su još na letu.
 
Tako je u maju policija morala da se ukrca na Rajanerov (Ryanair) let u Palmi po tri pijana putnika koji su pravili probleme tokom celog leta od Mančestera, preneo je Mančester ivning njuz (The Manchester Evening News). Neki letovi čak su morali da se preusmeravaju zbog putnika siledžija.