Izuzetno je važno da napravimo značajan napredak, izjavio je britanski ministar za izlazak iz EU Dejvid Dejvis. Teme razgovora bi trebalo da budu prava građana posle Bregzita, novac koji Britanija treba da isplati na osnovu postojećih obaveza, granica sa Irskom i nadležnosti Evropskog suda pravde.

Mišel Barnije, šef delegacije Evropske unije u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz evropske porodice, je rekao da „sada tek počinje težak posao“. Kako je preneo Dojče vele, Barnije nije propustio priliku da kritikuje Britance zbog odugovlačenja pregovora. „Oni nisu dobro pripremljeni. U Londonu očigledno nisu svesni koliko je ovo hitno“, rekao je Barnije i dodao: „Sat otkucava“. Iako 29. mart 2019, datum kada bi Britanija želela da izađe iz EU, izgleda kao daleki datum u budućnosti, ostaje činjenica da, kako bi sve proteklo kako treba, pregovori moraju da budu okončani najkasnije do oktobra sledeće godine.

Većina zagovornika Bregzita bi slobodu kretanja trampila za pristup jedinstvenom tržištu, pokazuju rezultati dve studije, koje se bave načinima povlačenja Britanije iz EU, piše Gardijan. U anketi koju je sprovela agencija „JuGov“ tri nedelje nakon opštih izbora u Britaniji 1.600 ljudi je odgovaralo i na pitanje koliko je važno da se smanji imigracija iz EU. Studija je potvrdila da je javnost duboko podeljena i godinu dana nakon izglasavanja Bregzita – 72 odsto onih koji su glasali za Bregzit smatraju da je pitanje imigracije veoma važno ili najvažnije pitanje u pregovorima, a 74 odsto onih koji su protiv izlaska iz EU su rekli suprotno.