Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

„Zašto bismo produžavali ove diskusije? Razgovori o Članu 50 su okončani. Imamo sporazum o izlasku. Evo ga ovde“, rekao je Barnije, govoreći pred članovima Evropskog parlamenta u Strazburu. „Predsednik Junker je takođe rekao da neće biti daljih interpretacija niti ustupaka – ne možemo ići dalje“, dodao je Barnije. On je prethodno na privatnom sastanku višim članovima EP rekao da među zemljama članicama EU ne postoji većina koja bi podržala bilo kakav produžetak pregovora.

„Posle glasanja u Donjem domu parlamenta, biće na britanskoj vladi da nam kaže kako ćemo nastaviti dalje. To je odgovornost Velike Britanije, oni treba da nam kažu šta žele od naših budućih odnosa. To je jasno pitanje. Odgovor nam treba sada“, rekao je Barnije. On je naglasio da je „pošteno“ da Velika Britanija ima dužnost da prekine trenutnu pat poziciju, ali da sporazum o izlasku iz EU koji je postignut neće biti ponovo prepravljan.

„Ako Velika Britanija i dalje želi da napusti EU, i želi da to uradi na prikladan način, onda će ovaj sporazum, o kojem smo sa vladom Tereze Mej pregovarali godinu i po dana, ostati jedini moguć sporazum. Želim da to svi u potpunosti razumeju“, kazao je Barnije. On je napomenuo da je došlo do kritičnog trenutka u procesu i da ne treba potcenjivati rizik od Bregzita bez sporazuma, koji „nikada nije bio veći“.

U pismu koje je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku navodi se da izlazak Velike Britanije iz EU mora da bude okončan pre izbora za Evropski parlament 23. maja jer bi inače morali da budu birani i britanski članovi EP. Kako navodi Gardijan, neki izvori tvrde da bi period izlaska mogao da bude produžen sve do jula, zato što EP ne bi bio sazvan do tada. Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će biti „lako“ da lideri EU pristanu da Bregzit bude odložen do kraja juna i da se Berlin neće tome protiviti.

Ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel rekao je juče u Beogradu da je EU u pregovorima o Bregzitu bila fleksibilna koliko god je bilo moguće. „Bregzit bi trebalo da bude odlučen jednom za svagda. Više nema pregovora o nacrtu. Sada konačnu reč imaju Britanci. Ostaje im 15 dana. Za to vreme je teško naći magično rešenje, tako da im treba dati više vremena“, izjavio je Borel. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je juče da „lideri EU jednoglasno podržavaju stav da treba izbeći opciju bez sporazuma, odnosno takozvani tvrdi Bregzit“.

Vlada Velike Britanije saopštila je da će privremeno drastično smanjiti carine u slučaju Bregzita bez sporazuma i da neće uvoditi carinske kontrole na granici sa Irskom da bi izbegla fizičku granicu.

Ovaj novi, privremeni carinski režim će, u slučaju da nema dogovora ili da se Bregzit odlaže, stupiti na snagu 29. marta uveče, a u tom periodu 87 odsto uvoza neće biti podložno carinama. Carina na neke prehrambene proizvode, kao što su određene vrste mesa i mlečnih proizvoda, će u najvećem broju slučajeva biti smanjena, ali neće biti ukinuta da bi se zaštitili britanski proizvođači. Proizvođači automobila neće biti podvrgnuti dodatnim carinama na delove uvezene iz EU da bi se izbeglo remećenje lanaca snabdevanja. Novi carinski režim se neće odnositi na uvoz iz zemalja sa kojima je Velika Britanija već zaključila sporazum o slobodnoj trgovini i na oko 70 zemalja u razvoju koje imaju preferencijalni pristup britanskom tržištu.

Povezani tekstovi