Beč počinje vakcinaciju mlađe dece u pilot projektu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Deca u Beču mogu da počnu da dobijaju vakcinu protiv korona virusa iduće nedelje u okviru pilot projekta, javili su danas austrijski mediji.

Austrijska televizija ORF javila je da oko 200 dece stare između pet i 11 godina mogu da dobiju Fajzer vakcinu u glavnom gradu Austrije od ponedeljka.

Pilot projekat je ograničen samo na Beč i ne odnosi se na ostatak zemlje.

U SAD i Izraelu deca tog uzrasta već mogu da dobiju antikovid vakcinu, ali Evropska agencija za lekove (EMA) koja reguliše odobrenje unutar EU još ih nije odobrila za decu mlađu od 12 godina.

EMA je ranije ove nedelje saopštila da je počela procenjivanje vakcine Moderna za decu od pet do 11 godina, a od prošlog meseca procenjuje antikovid vakcinu Fajzer/Biontek za istu tu starosnu grupu.

Agencija nije navela kada će doneti odluku za ove dve vakcine ali mediji javljaju da bi bar za Fajzer odluka mogla da bude doneta pre Božića.

Pošto raste broj infekcija širom Evrope zabrinjavajućom brzinom odobrenje vakcina za mlađu decu bi donelo olakšanje za millione porodica širom EU.

Iako nema zvaničnog odobrenja za hitnu upotrebu antikovid vakcine za taj uzrast nekoliko pedijatara u Austriji već vakcinišu manju decu pošto je tražnja velika a stopa infekcije u zemlji skače, preneo je ORF.

Austrija se suočava za zabrinjavajućim skokom infekcije poslednjih nedelja. Danas je prijavljeno 13.152 slučaja, što je skok u odnosu na 11.798 prethodnog dana.

Sedmodnevna stopa infekcije je 775,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika. Poređenja radi ta sedmodnevna stopa u susednoj Nemačkoj je 277,4 na 100.000 stanovnika, a Nemačka je već upozorila na rast broja zaraženih.

Austrijska vlada juče je navela da će uvesti lokdaun za nevakcinisane osobe u dve teško pogođene oblasti, a vlada planira da objavi dodatne restrikcije za celu zemlju u nedelju.

Austrija ima među najnižim stopama vakcinacije u zapadnoj Evropi, oko 65 odsto ukupnog stanovništva je u potpunosti vakcinisano, a 67,8 odsto je dobilo najmanje jednu dozu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.