Begić: Iz Srbije uskoro bez PCR testova 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori trenutno je stabilna, ali i ekstremno preteća jer su se građani opustili, izjavio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić i dodao da očekuje da će se uskoro steći uslovi kada će državljani Srbije moći da uđu u Crnu Goru bez PCR testa, ali nije mogao da precizira kada.

„Radujem se i očekujem da, eventualno uz popuštanje nekih mera, PCR ne bude isključivi uslov za ulazak u Crnu Goru“, rekao je Begić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je u utorak zabležen dupli broj novoobolelih u odnosu na prethodni dan, što opet može da se pripiše efektu vikenda.

„Tu postoje i druge epidemiološke stavke – turistička sezona je pri kraju, očekujemo da ne dolaze turisti, već porodični ljudi, što znači da oni neće biti smešteni u hotelima i privatnim smeštajima, već kod porodica što znači da će epidemiološki rizik biti veći i moramo voditi računa o tome“, izjavio je Begić Televiziji Vijesti.

On je upozorio da zbog opuštanja i nepoštovanja mera u Crnoj Gori se za 10-14 dana može očekivati da broj obolelih bude znatno veći.

Govoreći o mogućnosti infekcije tokom izbornog dana, 30. avgusta, Begić je rekao da se on ne može eliminisati, ali da se uz poštovanje propisanih mera može minimizirati.

„Institut nema ingerencije i nije taj koji je zadužen za kontrolu izbornog procesa. To je Državna izborna komisija DIK koja treba da se prilagodi i obezbijedi regularnost izbornog procesa. Preporučili smo da se svima obezbijedi glasanje, kako će se to sprovesti mi niti znamo niti je u domenu našeg rada. Time treba da se bave neka druga tijela“, kazao je Begić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Begić: Iz Srbije uskoro bez PCR testova”

  1. Doktor priča besmislice. Mogli su da dozvole putovanja bez testa ljudima koji imaju svoje kuće i vikendice u Crnoj Gori.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.