Bela kuća planira smanjenje poreza da bi se izbegla recesija 1Foto: EPA Michael Reynolds

Bela kuća predvidja smanjenje poreza i carina kao način da se izbegne ulazak SAD u recesiju, preneli su američki mediji, uprkos tvrdnjama predsednika Donalda Trampa da je ekonomija u dobrom stanju.

Prema navodima Vašington posta, zvaničnici razmatraju više mera za stimulisanje ekonomije, medju kojima je i privremeno smanjenje poreza na dohodak da bi se povećala kupovna moć radnika.

Njujork tajms piše da bi SAD mogle i da odustanu od novih carina na kinesku robu koje je Trampova vlada uvela u okviru trgovinskog rata s Pekingom.

Mediji navode da su te mere u razmataranju a zvaničnici koji su izneli te ideje još nisu tražili Trampovo mišljenje. U svakom slučaju, Kongres bi morao da odobri takve korake.

„Smanjenje poreza na plate nije nešto šte se razmatra“, saopšteno je iz Bele kuće kao odgovor na pisanje Vašington posta.

Porez na plate je bio privremeno smanjivan 2011. i 2012. u vreme Baraka Obame, ne bi li se tako ekonomija izvukla iz stagnacije posle finansijske krize 2008.

Prema u nedelju objavljenom istraživanju, skoro tri četvrtine američkih ekonomista očekuje recesiju u 2021. godini. Donald Tramp ne deli takav stav.

„Ne verujem da će biti recesije. Ide nam neverovatno dobro“, rekao je on novinarima u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.