Beloglavi supovi iz Španije pušteni u prirodu na Kipru radi spasavanja vrste 1Foto: AP Photo/Philippos Christou

Na Kipru je u prirodu pušteno petnaest beloglavih supova nabavljenih iz Španije radi oživljavanja ostrvske populacije tih ptica koja je zbog zlonamernog trovanja spala na svega desetak primeraka, rekli su danas stručnjaci za očuvanje prirode u Nikoziji.

Prema navodima organizacije „LIFE with Vultures CY“, te velike ptice su iz Španije dopremljene pre oko godinu dana, ali su držane u posebnim kavezima kako bi se pre puštanja na slobodu prilagodile lokalnim uslovima.

Na pribavljene ptice zakačeni su GPS transmiteri kako bi se pratilo njihovo kretanje i pazilo na njihovo zdravlje.

Iskustva iz drugih evropskih zemalja pokazuju da će se uvezene ptice pomešati s preostalim domaćim primercima na mestima za ishranu i odmor.

Konzervatori kažu da obnavljanje populacije beloglavih supova na Kipru u ranijim razmerama ostaje dugoročni cilj, a da je najhitniji izazov – uklanjanje otrovnih mamaca u prirodi kao najveće pretnje za ovu vrstu ptica.

Jedna skorašnja studija prognozira da će beloglavi supovi iščeznuti s Kipra u narednih 15 godina ako ne prestane trovanje ptica i ako se nove ne unesu iz inostranstva.

Iz Španije gde živi između 90 i 95 odsto celokupne evropske populacije tih ptica, na Kipar će iduće godine biti  doneto i pušteno još 15 beloglavih supova.

Beloglavi supovi mogu biti dugački do 1,2 metra s rsponom krila do 2,8 metara, a hrane se lešinama životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.