Beloruske vlasti uhapsile više od 50 osoba zbog komentara posle ubistva agenta KGB 1Foto: Pixabay

Beloruske vlasti su uhapsile više od 50 osoba, najverovatnije zbog komentara na društvenim mrežama u vezi sa razmenom vatre u kojoj su poginuli pristalica opozicije i pripadnik obaveštajne službe KGB, saopštila je nevladina organizacija Vesna.

Ta grupa je navela da bi uhapšeni mogli da budu optuženi za vređanje dražvnih zvaničnika i za podsticanje „mržnje u društvu“, za šta je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Beloruske vlasti su u utorak uveče saopštile da je „izrazito opasan kriminalac“ otvorio vatru na bezbednosne zvaničnike kada su došli u njegov stan, tražeći „pojedince umešane u terorističke aktivnosti“.

Vlasti su navele da je jedan od pripadnika službe KGB tada ubijen i da su njegove kolege uzvratile vatru i ubile počinioca.

Beloruski tehnološki portal Dev javio je danas da je ubijeni civil radio za veliku IT kompaniju EPAM Sistems, sa sedištem u SAD, koju su osnovali Belorusi.

Firma EPAM Sistems je prošle godine inicirala program za obuku beloruskih IT radnika koji su ostali bez posla zbog podrške masovnim antivladinim protestima, započetim posle reizbora dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkove snage su tada znatno pooštrile obračun sa protivnicima, uhapsile 35.000 ljudi i pretukle hiljade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari