Bespilotne letelice "Bajraktar" koje želi i Srbija: Koštaju od 1.000.000 do 5.000.000 dolara, a proizvodi ih Erdoganov zet 1EPA-EFE/SERGEY SHESTAK

Tokom ovonedeljne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, saopšteno je da je Srbija odlučila da nabavi turske bespilotne letelice Bajraktar.

Ove turske letilice trenutno su za Tursku ono što je Koka-kola za Ameriku ili Kalašnjikov za Rusiju – nacionalni bred za kojim vlada jagma u celom svetu. Uspešna ukrajinska upotreba turskih dronova protiv ruskih artiljerijskih sistema i oklopnih vozila učinila je „ceo svet“ kupcem, tvrde njeni konstruktori. Bajraktar je obavestio javnost da je proizvodnja rasprodata tri godine unapred zbog povećanja potražnje za njenim bespilotnim letelicama.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov otkrio je da je Ukrajina od 24. februara primila 50 naoružanih dronova od turske kompanije. Kompanija, koju vode dvojica braće, Seldžuk i Haluk Bajraktar, tvorac je i proizvođač ovih moćnih dronova.

Firmu je osnovao njihov otac, Ezdemir Bajraktar, koji je 1984. osnovao kompaniju za proizvodnju automobilskih delova. Osim proizvodnjom, on se aktivno bavio politikom, zahvaljujući čemu se upoznao sa Redžepom Tajipom Erdoganom, sadašnjim predsednikom Turske. Obojica su bili članovi islamističke Partije blagostanja, koja je 1998. bila zabranjena.

PORODIČNI BIZNIS ZAHVALJUJĆI PREDSEDNIKU

Firma je počela da se fokusira na bespilotne letilice 2005. dok je Turska nastojala da ojača svoju odbrambenu industriju. Razvoj Bajraktara TB2 bio je podstaknut američkom zabranom izvoza naoružanih bespilotnih letelica u Tursku zbog zabrinutosti da će se koristiti protiv grupa PKK unutar i izvan Turske. Dva političara sa srodnim pogledima orodili su i zvanično 2016. Seldžuk se oženio Erdoganovom ćerkom Sumejom, što su mnogi u Turskoj kritikovali, budući da je veza sa predsednikom postala osnova za cvetanje porodičnog biznisa.

Seldžuk je odbacio te kritike.

„Mi smo pokrenuli proizvodnju bespilotnih letelica još 2000-ih godina i u određenom smislu tome su život posvetili moj otac, brat, mama, pa sam i ja“, kaže on. Venčanje sa Erdoganovom ćerkom bilo je 2016, kaže Seldžuk, i u to vreme su prvi dronovi, Mini i Bajraktar TB1, već bili razvijeni.

Porodica Bajraktar oduvek je živela „od proizvodnje“ i oni su se od detinjstva navikli na rad u fabrici: pomagali su u programiranju mašina i to kombinovali sa obrazovanjem u školi.

Bajrakar je započeo razvoj novog sistema borbenih taktičkih letelica na zahtev Predsedništva odbrambene industrije, nakon iskustava svoje prve taktičke bespilotne letelice, Bajraktar Ćaldiran ili Bajraktar TB1, isporučene turskoj vojsci 2011. Bajraktar TB2 prvi let obavio je u avgustu 2014. Godinu dana kasnije objavljen je video-snimak probnog ispaljivanja projektila iz Bajraktara TB2, što je bio rezultat saradnje sa Roketsanom.

Po prvi put su testirane lasersko navođene Roketsanove rakete MAM i TUBITAK-SAGE BOZOK. Roketstan je veliki turski proizvođač oružja i odbrambene opreme sa sedištem u Ankari. Osnovao ju je 1988. Izvršni komitet za odbrambenu industriju Turske sa ciljem da uspostavi industrijsku bazu potrebnu za raketnu tehnologiju. Kompanija je brzo napredovala i postala jedna od 500 najvećih industrijskih korporacija u Turskoj.

POMOĆ ČASNOM NARODU

Prema pisanju britanskog Gadijana, naoružavanje Bajraktara TB2 ne bi bilo mogućno bez pomoći kompanije UK Hornet i mikro-municije za bombe. Ali, Seldžuk Bajraktar je negirao je da je nosač bombe došao iz Velike Britanije.

„Ne kupujemo ga od vas, nikada nismo. Ne samo da ne funkcioniše u svim uslovima, već je i veom skup“, napisao je on na Tviteru. „Sami smo dizajnirali i proizveli napredniji, isplativiji i jefitniji model.“ Odeljenje za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva (DIT) je 19. avgusta 2020. otkrilo detalje o šestogodišnjoj istoriji izvoza nosača za bombe Hornet u Tursku između 2014. i 2020, sugerišući da se snabdevanje Turske bitnom tehnologijom nastavilo i posle Gardijanovih napisa u cilju razvoja letilice Bajraktar TB2.

Letilica je bila značajan faktor u sukobima u Siriji, Iraku, Libiji i Nagorno-Karabahu, Etiopiji, nekim afričkim državama kao i Ukrajini, tako da sada predvodi turski globalni izvoz odbrambene industrije. Seldžuk Bajraktar, rekao je da je ponosan što su dronovi korišćeni u Nagorno-Karabahu, gde su snage Bakua ponovo zauzele delove teritorije 2020.

Kad je reč o Ukrajini, on navodi da je to „ilegalna invazija, tako da TB2 pomaže časnom narodu Ukrajine da odbrani svoju zemlju“. „Nezakonita okupacija Karabaha bila je kao rana na srcu od naše mladosti. I kao inženjeri koji razvijaju tehnologiju, čast je što smo pomogli našoj braći i sestrama ovde da povrate svoju zemlju“, objašnjava Seldžuk Bajraktar.

Izvršni direktor turske odbrambene kompanije Bajraktar, Haluk Bajraktar, izjavio je da kompanija trenutno ima proizvodni kapacitet od 20 dronova TB2 mesečno, ali želi da to poveća izgradnjom novog postrojenja u Ukrajini, čija gradnja je već dogovorena.

„Započeli smo izgradnju fabrike u Ukrajini, istraživačkog centra i centra za izuzetnost u proizvodnje gde želimo da proizvodimo sve naše sisteme“, rekao je on. Bajraktar sada radi na modelu TB3 – koji ima preklopna krila i može da poleti ili sleće na nosače aviona na kratkim pistama, kao i na bespilotnoj borbenoj letelici pod nazivom MUIS ili Kizilelma. „Ako pogledate duži vremenski horizont, radimo na bespilotnim letelicama koje će služiti za taksi prevoz, a za to moramo da razvijemo autonomnu tehnologiju višeg nivoa – što je u osnovi veštačka inteligencija – što će revolucionisati način na koji će ljudi biti transportovani u gradovima“, najavljuje Bajraktar.

BAJRAKTAR VS. ELEKTRONIKA

U zavisnosti od konfiguracije, Bairaktar košta od milion do pet miliona dolara. Ovo je jedno od najefikasnijih oružja aktuelnog rata: ukrajinska strana tvrdi da su turski dronovi od 31. avgusta do 2. septembra uništili rusku vojnu opremu vrednu 26,5 miliona dolara.

Bajraktari deluju i kao oružje informativnog ratovanja: na društvenim mrežama distribuiraju se video snimci sa dronova koji prate popularne melodije.

Ukrajinska vojska je ovladala upotrebom letilica u borbi protiv ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300 i protivvazdušnih raketnih i topovskih sistema Pancir-S. Upravo suti ruski PVO sistemi značajno ograničili mogućnosti dronova turske proizvodnje, smatra izraelski vojni ekspert Dejvid Gendelman.

U trenutnim borbama u Hersonskoj oblasti, najvažniji ukrajinski cilj jeste onemogućavanje ruske PVO. To bi omogućilo da se turske letilice približe liniji fronta, najmanje na osam kilometara, kako bi bile delotvorne. Tek ako ona bude onemogućena, Bajraktari mogu da postanu udarna snaga. Neizvesno je s kakvim uspehom ukrajinske snage deluju protiv ruske PVO.

Američki izvori navode da kontraofanzivu ukrajinske vojske prate gubici na obe strane. „Ofanzivna operacija je za red veličine teža od odbrambene operacije. Za uspešnu ofanzivu, morate da imate prednost“. Seldžuk Bajraktar ukazuje da su dronovi pokazali kako tehnologija revolucioniše moderno ratovanje. Na drugoj strani, kako se vidi Rusija uvodi najmodernija laserska naoružanja kako bi se suprotstavila delovanju turskih bespilotnih letelica. Stručnjaci to već vide kao početak ratovanja Šeste generacije gde će se sukobiti konvencionalna oružja zasnovana na poslednjim tehnološkim dostignućima.

Uprkos tome što su odigrali značajnu ulogu u početnoj fazi sukoba, stručnjaci, međutim, navode da turske bespilotne letelice gube efikasnost pošto su ruske snage pojačale svoju elektronsku i protivvazdušnu odbranu. Rusija je tako saopštila da koristi novu generaciju lasera u Ukrajini da uništi bespilotne letelice.

Bajraktar, koji je rođen u Istanbulu i studirao na Univerzitetu Pensilvanije i Tehnološkom institutu u Masačusetsu, ocenjuje da je takvo oružje neefikasno protiv TB2.

Malo se zna o specifičnostima novog lasera. Putin je pomenuo sistem Peresvet, nazvan po srednjovekovnom pravoslavnom monahu ratniku Aleksandru Peresvetu. Gotovo ništa se javno ne zna ni o Zadiri, ali ruski mediji su 2017. objavili da je državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u njenom razvoju u okviru programa za stvaranje oružja na novim fizičkim principima. Taj laser, navodno, može da zaslepi satelite koji kruže na 1.500 kilometara od Zemlje.

Centar istraživanja ruskog nuklearnog oružja nalazi se u Sarovu. Novopostavljeni direktor Rosatoma, raniji potpredsednik Vlade zadužen za vojnu industriju, Juris Borisov saopštio je da će nova generacija laserskog oružja sa širokim elektromagnetnim opsegom na kraju zameniti konvencionalno oružje.

„Ovo nije neka egzotična ideja, to je realnost“, potvrdio je on. Izjave Borisova ukazuju na to da je Rusija postigla značajan napredak u pogledu laserskog oružja, što je trend od velikog interesa za druge nuklearne sile kao što su Sjedinjene Države i Kina. Korišćenje lasera za zaslepljivanje satelita nekad je bila tema naučne fantastike, ali SAD, Kina i Rusija godinama rade na varijantama takvog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.