BiH: Na ratištu stradalo 80 novinara 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Za dve godine u BiH je bilo 118 slučajeva ugrožavanja bezbednosti, života novinara i pretnji smrću, a na ratištima u BiH od 1992-1996. nastradalo je i nestalo, 80 novinara i snimatelja, saopštilo je Udruženje novinara BiH i Linija za pomoć i ističu da ni jedan slučaj nije istražen, procesuiran i kažnjen.

Upravni odbor Udruženja novinari BiH i Linija za pomoć novinarima zahtevaju od vlasti u Bosni i Hercegovini i u entitetima, odgovornije, profesionalnije i efikasnije rešavanje napada na novinare, kažnjavanje osoba koje ugrožavanju bezbednost, živote i osnovna ljudska prava novinara i medijskih profesionalaca, prenosi klix.ba.

Danas se u celom svetu obeležava Dan borbe UN protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima, a mi u BiH još nemamo pravno razrešene desetine fizičkih napada na novinare i medijske ekipe, pokušaje ubistva i druga brutalna kršenja prava na slobodu izražavanja, podseća u saopćenju Udruženje BH novinari.

Kako se ističe, Linija za pomoć novinarima registrovala je, u poslednje dve godine, 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, među kojima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih pretnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja. Ni jedan od počinilaca tih krivičnih dela nije kažnjen niti procesuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao da institucije BiH postupaju u skladu s međunarodnim standardima zaštite života i bezbednosti novinara na efikasan i odgovoran način, kaže se u saopštenju.

Novinari podsećaju da još nije okončana potraga za drugim napadačem na novinara Vladimira Kovačevića, niti je zatraženo njegovo izručenje BiH, ‘budući je u begu od augusta 2018., kad se desio pokušaj ubistva tog novinara u centru Banjaluke’.

Pretnje smrću i fizički napadi na novinare i medijske ekipe BHRT, FTV, BNTV, portala Žurnal, Klix i Bljesak, zatim na novinare Dragana Bursaća, Šteficu Galić, Slobodana Vaskovića, Amira Zukića, Nedžada Latića i brojne druge, ne samo da nadležni organi nisu profesionalno istražili , već nikad nisu ni adekvatno procesuirani niti su počinioci kažnjeni, navodi se u saopštenju. Novinarska udruženja podsećaju da njihovi zahtevi i apeli za kažnjavanje napadača na novinare žive jedan dan i to u sve manjem broju medija i kao da nikad ne stignu do onih kojima su upućeni.

„Država ih ne čuje ili neće da čuje, a novinari i mediji žive i opstaju u sve radikalnijem i nesigurnijem okruženju strahujući svakodnevno od novih napada ili drugih oblika sprečavanja dostojanstvenog i bezbednosnog rada“, kažu udruženja bovinara i naglašavaju da nijedan slučaj ubistva, pogibije ili nestanka novinara u ratu u BiH nije istražen niti pravno okončan.

Udruženje BH novinari okončalo je istraživanje i evidentiralo imena novinara i medijskih radnika nastradalih i nestalih u periodu 1992-1996., na ratištima BiH. Na toj listi je 80 imena, uključujući i 12 stranih novinara i snimatelja.

Lista će biti predata Tužitelaštvu BiH sa zahtevom za otvaranje istraga o ubistvima i stradanju novinara u ratu u BiH, kažnjavanje izvršilaca ili nalogodavaca zločina. Napadi na novinare su napadi na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrednosti svakog društva, upozoravaju novinarska udruženja. Oni su pozvali vlasti BiH da hitno privedu pravdi sve napadače na novinare i medijske ekipe, kao i da podrže predlog Međunarodne federacije novinara da UN donesu Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.