Biontek može u roku od sto dana da obezbedi vakcinu prilagođenu novom soju korone 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kompanija Biontek saopštila je da može da proizvede i isporuči ažuriranu verziju svoje vakcine u roku od sto dana ukoliko se pokaže da nova varijanta virusa korona otkrivena u Južnoj Africi utiče na opadanje imuniteta stečenog vakcinisanjem.

Ova nemačka biotehnološka kompanija već istražuje da li je vakcina koju je razvila sa američkim Fajzerom efikasna protiv nove varijante nazvane Omikron, koja je izazvala zabrinutost zbog velikog broja mutacija i inicijalnih pokazatelja da bi mogla brže da se prenosi.

Kompanija je saopštila da će na osnovu laboratorijskih ispitivanja u roku od dve nedelje znati da li je postojeća vakcina dovoljno efikasna protiv nove verzije korone, prenosi Gardijan.

Kako se dodaje, Biontek će, ukoliko bude neophodno, izmeniti vakcinu da bi bila bolje prilagođena novom soju.

“Fajzer i Biontek su pre više meseci preduzeli korake kako bi bili u mogućnosti da adaptiraju svoju vakcinu u roku od šest nedelja i isporuče prve serije cepiva u roku od sto dana u slučaju nove varijante”, navodi se u saopštenju.

Američka kompanija Moderna počela je sa testiranjima tri buster doze postojeće vakcine protiv kovida 19 protiv Omikron varijante, navodeći da joj je takođe cilj da razvije novu verziju vakcine posebno adaptiranu ovom soju.

I kompanija Džonson&Džonson je potvrdila da sprovodi testiranja efikasnosti svoje vakcine protiv nove varijante virusa kako bi procenila da li će biti neophodne izmene.

AstraZeneka već sprovodi istraživanja u Bocvani i Esvatiniju, gde je nova varijanta virusa otkrivena, kako bi prikupila podatke iz realnog okruženja.

Za sada je zabrinutost zbog opadanja zaštite teorijska ali je zasnovana na veoma velikom broju mutacija, dvostruko većem nego kod Delta varijante, na šiljku proteina koji vakcina targetira.

Ljudski imuni sistem stvara širok spektar antitela koja targetiraju nekoliko različitih mesta na šiljku proteina, tako da i ako bi se izvestan broj šiljaka izmenio, vakcina bi trebalo da ostane efikasna.

Međutim, kod Omikron varijante su gotovo sva mesta na proteinu koja antitela targetiraju drugačija, te su naučnici naročito zabrinuti da bi moglo da se ispostavi da je ona takozvana “odbegla varijanta” virusa.