Foto: Paul Miller/EPA

On je rekao da mu je papa Franja odobrio odsustvo da bi se branio na suđenju u Melburnu. Policija u državi Viktorija je saopštila da se optužbe odnose na „incidente“ iz prošlosti. Zamenik policijskog komesara Šejn Paton je rekao da je protiv kardinala više ljudi podnelo tužbe.

DŽordž Pel, koji se smatra trećim čovekom Vatikana, rekao je da „se raduje što je konačno došao dan kada ide u sudnicu“. „Nevin sam po svim optužbama, one su lažne. Cela ideja seksualnog zlostavljanja mi se gadi“, rekao je kardinal. Bi-Bi-Si podseća da se u poslednjih nekoliko godina Rimokatolička crkva suočava s nizom optužbi za seksualno zlostavljanje koje su izrečene na račun njenih sveštenika, kao i optužbama da se ti slučajevi zataškavaju. Pošto je 2013. izabran za rimokatoličkog poglavara papa Franja je osnovao komisiju koja se bavi optužbama protiv sveštenika za seksualno zlostavljanje.

Policija države Viktorija je saopštila da je odluka da se podigne tužba protiv kardinala Pela donesena po savetu tužilaca od prošlog meseca. „Kardinal Pel se suočava s više optužbi i s više podnosilaca tužbe“, rekao je Paton. Od kardinala se zahteva da izađe pred sud u Melburnu 2018. Bi-Bi-Si piše da je kardinal Pel snažan zagovornik tradicionalnih katoličkih vrednosti.