BLOG UŽIVO Guverner Donjecka poziva na evakuaciju zbog ruske ofanzive 1EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Ruske trupe intezivirale su ofanzivu u Donjecku, što je navelo guvernera da zatraži više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju pokrajine na istoku Ukrajine.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

23.24 Litvanija je u sredu izložila tursku borbenu bespilotnu letelicu koju planira da pošalje Ukrajini kako bi joj pomogla da pobedi Rusiju, pošto su njeni građani prikupili 5,9 miliona evra za kupovinu tog drona.

„Ovo oružje će biti poslato Ukrajini čim bude predstavljeno javnosti“, rekao je litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas na konferenciji u avio bazi Siauliaju, na severu.

23.15 Osnivački princip NATO-a bio je da spreči bilo koju silu da osvaja suverene države i dominira Evropom. Iako NATO nije imao mandat da brani nečlanice, ruski osvajački rat u Ukrajini razotkrio je Moskvu kao ekspanzionističku silu koja mora biti poražena da bi slobodna Evropa opstala.

Četiri meseca nakon rata, zapadni lideri još uvek nisu u stanju da artikulišu ubedljivu poruku zašto je poraz Rusije kritičan za sve zemlje NATO-a, ukazuje Januš Bugajski, viši saradnik Fondacije Džejmstaun iz Vašingtona i stručnjak za Balkan u kolumni za washingtonexaminer.com

21.47 Norveška je odlučila da dozvoli prevoz robe preko svoje teritorije za ruska naselja u arhipelagu Svalbard, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, objavila je televizija NRK, prenosi Tas.

Norveška železnica je prevezla kontejnere od granice do Tromsa i oni su trenutno na brodovima koji plove ka arhipelagu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

20.45 Povodom odluke Sjedinjenih Država da podrže osnivanje međunarodnog suda za zločine u Ukrajini, bivši predsednik Rusije i aktuelni potpredsednik ruskog Saveta za bezbednostr Dmitrij Medvedev optužio je Vašington da brutalno nameću svoju volju i širi haos i razaranje širom sveta u svrhu „prave demokratije“.

„Čitava američka istorija od vremena pokoravanja domorodačkog indijanskog stanovništva predstavlja niz krvavih ratova i da li je bilo ko odgovarao za te zločine. Koji je sud osudio more krvi koje su prosule Sjedinjene Države“, naveo je Medvedev na Telegramu.

19.23 Zapadne zemlje su spremne da osiguraju bezbednosne garancije za Ukrajinu u budućnosti, ali one ne mogu doseći sličan nivo zaštite kao što to pruža vojna alijansa NATO, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Zemlje poput SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke i Francuske počele su da razgovaraju sa Ukrajinom o tome kako da obezbede da potencijalni posleratni mirovni sporazum između Kijeva i Moskve poštuju obe strane, kako Rusija ne bi iskoristila takvo primirje da se pregrupiše i napadne svoje susede ponovo u budućnosti, piše portal Politiko.

18.46 Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvaće ove sedmice članice G20 da izvrše pritisak na Rusiju da podrži napore Ujedinjenih nacija da ponovo otvore pomorske puteve blokirane sukobom u Ukrajini.

Blinken danas putuje na sastanak Grupe 20 ministara spoljnih poslova, koji će biti održan 8. Jula na Baliju, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

18.08 Evropska komisija priprema pravni okvir za prenos zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, izjavila je danas predsednica Komisije Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu.

„Evropska komisija to smatra pravednim i priprema pravni okvir kako bi zamrznuta ruska imovina i imovina ruskih oligarha bila predata za potrebe obnove Ukrajine“, objasnila je Fon der Lajen.

17.40 Predsednik ruske Dume Vladimir Volodin sada preti da će uzeti Aljasku nazad od SAD, jer je, kao i Ukrajina, zemlja predaka Rusije: „Amerika treba uvek da pamti Aljasku. Pre nego što zauzmu naše resurse u inostranstvu, moraju da se sete da i mi imamo nešto da povratimo“

16.15 –  Državna ruska kompanija “Gasprom“ je na ivici tehničkog bankrota. Operater plaćanja obveznicama gasnog monopola – Citigroup – odlaže isplate po hartijama od vrednosti zbog provera usklađenosti sa režimom sankcija. O tome piše Blumberg, pozivajući se na vlasnike papira i izvore bliske američkoj finansijskoj instituciji.  Agencija napominje da je državna kompanija prošle nedelje poslala sav novac na vreme, odnosno da je solventnost emitenta van sumnje. Reč je o isplatama po obveznicama denominovanim u američkim dolarima u iznosu od 15 miliona dolara i u švajcarskim francima u iznosu od 7,7 miliona  (osam miliona dolara). Međutim, novac još nije prebačen na račune vlasnika hartija od vrednosti, a obe emisije hartija od vrednosti imaju grejs period od 14 dana.

15.13 – Koliko penzija je potrebno da se kupi jedan tenk? Koliko košta lansiranje projektila u Ukrajini u novim bolnicama? Na sajtu svconverter.org  pojavio se „vojni kalukaltor“, prenosi antiratni Telegram kanal „Ruski borš“. Jedan dan rata, kako se navodi, košta Rusiju skoro 900 miliona dolara. Lansiranje dve rakete znači tri neizgrađena sirotišta. Za jedan uništeni „Smerč“ bilo bi moguće izgraditi dve škole.

15.01 – Helikopter i avion koji je u vlasništvu porodice Viktora Medvedčuk predati su za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine. Medvedčuk je blizak Putinov saradnik u Ukrajini koga su pre neki mesec zarobile ukrajinske snage bezbednosti. Nudio je u aprilu Putinu da ga ukrajinska strana razmeni za branioce Mariupolja i stanovnike.

Medvedčuk je od maja prošle gdoine bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu. Od tada mu se bio izgubio svaki trag. Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014.

14.38 – U okupiranoj Zaporoškoj oblasti Rusi masovno zloupotrebljavaju alkoholna pića, pa su kolaboracionisti i vojne vlasti bili prinuđeni da zabrane prodaju alkohola u pojedinim oblastima regiona, prenosi pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine.

14.34 – Premijer Irske Mišel Martin obišao je danas Irpin u Ukrajini.

14.33 – Evropska komisija priprema zakonski okvir za transfer zamrznute ruske imovine i imovine privrednika iz Rusije za obnovu Ukrajine,  izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na sastanku Evropskog parlamenta. Evropska komisija to smatra pravednim i priprema pravni okvir da zamrznuta ruska imovina i imovina ruskih oligarha bude prebačena za potrebe obnove Ukrajine“, rekla je fon der Lajen.

13.26 –  Ruski projektili uništili su Palatu kulture u Mikolajvu u kojoj su se održavali brojni događaji, takmičenja, programi i projekti koje su lokalna deca i odrasli redovno posećivali, piše na Tviteru Emine Džepar, zvaničnica ukrajinske vlade.

13.23 –  Dok zapadni proizvodi počinju da nestaju sa ruskih polica, današnje ruske novine pokazuju kako se vlasti pozivaju na prošlost dok gledaju u budućnost: “Čak i pre nego što je bilo ko u Rusiji čuo za Coca-Colu, ovde su prodavali limunadu 1907”, piše Stiv Rosenberg, ruski dopisnik BBC.

13.21 -„Pristupanje Švedske i Finske NATO-u će suziti mogućnost mirnog dijaloga u baltičkom regionu, zakomplikovaće tamošnju situaciju“, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksej Zajcev.

13.03 –  Bela kuća je pustila u prodaju kolekcionarski novčić posvećen ukrajinskim braniocima ostrva Zminji, piše na sajtu Bele kuće. Cena je 100 dolara, ali besplatna dostava u Ukrajinu i zemlje NATO-a. Obećano je da će 20 odsto prodaje pomoći ukrajinskim ženama i deci.

12.03 – Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tokom svog govora u Evropskom parlamentu rekla da Evropska unija treba da razvije planove za vanredne situacije kako bi se pripremila za potpuni prekid isporuka ruskog gasa. „Putin nastavlja da koristi energiju kao oružje. Dvaneest država članica pogođeno je smanjenjem isporuke gasa. Potrebna nam je koordinacija na nivou EU.  Uskoro ćemo predstaviti plan EU za hitne slučajeve. Radićemo na zaštiti našeg jedinstvenog tržišta i industrijskih lanaca snabdevanja od poremećaja“, navela je Fon der Lajen.

11.53 – Posledice noćašnjeg granatiranja grada Čugujeva od strane ruskih trupa.

11.30 – Mađarska je odbila da učestvuje u snabdevanju Ukrajine zapadnim oružjem kako ne bi ugrozila Mađare koji žive u Zakarpatju, kaže mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za Si-En-En.

11.28 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Vijetnamu, pozvao je sve strane u svetu da ulože napore da zaštite međunarodne zakone jer se „svet razvija na komplikovan način“, prenosi Rojters. Njegovi komentari dolaze kada su zapadne zemlje optužile Rusiju za kršenje međunarodnog prava svojom invazijom na Ukrajinu. Lideri Evropske unije pozvali su Moskvu da se pridržava naloga Međunarodnog suda pravde kojim se Rusiji kaže da se povuče iz Ukrajine. Ocene su da Rusija ne želi da napusti UN već da želi da bude unutar sistema UN i da utiče na donošenje međunarodnog prava koje odgovara interesima Kremlja.

10.03 – Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi prošla vojnu obuku od strane britanskih instruktora, kazao je minister odbrane Britanije Ben Volas.

10.01 – Finska je zaplenila više od 800 ruskih teretnih vagona, piše Rojters. Takođe, Finska je zamrznula imovinu nekoliko desetina ruskih i beloruskih fizičkih i pravnih lica, uključujući transportne kompanije, u vrednosti od najmanje 82 miliona evra.

09.57 – Prema pisanju Komersanta, ruska fabrika za proizvodnju olova Fregat obustavila je rad. Ministarstvo industrije i trgovine nije izdalo nijednu dozvolu za izvoz metala. Ruske topionice olova su na ivici gašenja zbog zastoja u izvozu.

09.18 – U izveštaju Generalnog tužilaštva od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je najmanje 346 dece, a ranjeno više od 645 dece.  Prema tužiocima, očekuje se da će te brojke biti veće jer ne uključuju žrtve na teritorijama koje je okupirala Rusija i na područjima u kojima su neprijateljstva u toku.

08.29–  Uprkos javnim pretnjama da će uzvratiti na pristupanje Finske NATO-u, Rusija je povukla vojnu imovinu dalje od finske granice. Više od 100 ruskih vojnih vozila verovatno je prebačeno iz vojne baze Alakurti u blizini Finske u Ukrajinu. To je još jedan pokazatelj, kako se ocenjuje, da se nikada nije radilo o NATO-u, već da je reč o imperijalističkim planovima Rusije o Ukrajini.

BLOG UŽIVO Guverner Donjecka poziva na evakuaciju zbog ruske ofanzive 2
Foto: snapshot

08.17 –  Letonija će ponovo uvesti obaveznu vojnu službu kako bi se suprotstavila ruskoj pretnji, piše Gardijan. To je potvrdio i minister odbrane te države Artis Pabriks. Kao odgovor na rusku aneksiju Krima, Litvanija je preduzela sličan korak da ponovo uvede regrutaciju 2015. Ozbiljne diskusije o vraćanju vojnog roka u Letoniji dogodile su se početkom februara kada se nazirala invazija na Ukrajinu.

BLOG UŽIVO Guverner Donjecka poziva na evakuaciju zbog ruske ofanzive 3
Foto: snapshot

08.15 –  Rusija je iyvela vi[e napada na Dnjepropetrovsku oblast tokom noći. Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko izvestio je da je okrug Krivoriški granatiran tokom noći 6. jula. U selu Šestirnja oštećeno je nekoliko stambenih zgrada, javljaju mediji.

07.45  Guverner istočnog regiona Donjecka pozvao je 350.000 civila da se evakuišu u svetlu neposredne ruske ofanzive.

Poziv dolazi dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u zauzimanju susedne istočne provincije Luganska.

Sada se široko veruje da Rusija namerava da eskalira svoju ofanzivu na Donjeck, što je navelo vlasti da pozivaju više od četvrt miliona stanovnika da se evakuišu.

07.30  Prva rotacija ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, rekao je sekretar odbrane Ben Volas.

Obuka je deo inovativnog programa koji ima za cilj da obuči do 10.000 novih ukrajinskih regruta uz paket vojne pomoći vredan 2,3 milijarde funti.

Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je evakuacija 350.000 osoba iz Donjecka neophodna da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

Poslanici Državne dume usvojili su zakon kojim se predviđaju kazne do osam godina zatvora za one za koje je utvrđeno da u tajnosti sarađuju sa međunarodnim organizacijama, što je deo paketa novih „zločina protiv državne bezbednosti“, prenosi Rojters.

Ruski milioner Jurij Voronov (61) povezan sa energetskim gigantom Gaspromom pronađen je mrtav u bazenu svoje vile u Sankt Peterburgu. Voronov je jedan od nekoliko pripadnika ruske elite koji je pod nerazjašenjim okolnostima stradao u proteklih nekoliko meseci.

Jurij Voronov (61), šef logističke kompanije koja je imala unosne ugovore sa Gaspromom na Arktiku, pronađen je mrtav u svojoj kući u ultra-bogatom predgrađu Sankt Peterburga u ponedeljak oko 14 sati, navode mediji.

Ruska paravojna grupa Vagner regrutuje zatvorenike kolonija Sankt Peterburga da idu u potragu za “nacistima” u Donbasu, piše ruski Insajder.

Zatvorenicima kolonija Sankt Peterburga obećana je sloboda i 200 hiljada rubalja na šest meseci, ako pristanu da odu da ratuju u Donbasu i posle toga, ako prežive, mogu da nstave svoj život na slobodi.  Rođaci zatvorenika na izdržavanju kazne u IK-7 “Jablonevka“ i IK-6 “Obukhovo“ su to prijavili publikaciji “Važne priče“.  Prema rečima rođaka jednog od onih koji služe kaznu u IK-7, u koloniju su stigli “inspektori“ koji su zatvorenicima držali lekcije o potrebi da “brane otadžbinu“. Rekli su da je moguće otići u Donbas, putovanje će biti uređeno kao etapa i da će ih pod pratnjom odvesti do granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.