BLOG UŽIVO Ukrajinski zvaničnici: Pogođen centar Harkova 1 EPA-EFE/STRINGER

Drugi po veličini ukrajinski grad Harkov navodno je jutros pogođen ruskim granatiranjem, kažu lokalni zvaničnici.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

13.59 – Komesar za ljudska prava pri Savetu Dmitrij Lubinec uputio je žalbu Generalnom tužilaštvu povodom snimka kastracije ukrajinskog vojnika od strane ruskih snaga. „Danas pripremamo poruke Komitetu UN protiv torture, kao i Evropskom komitetu za prevenciju torture“, rekao je on.

13.29  – Volodimir Zelenski se tokom radnog putovanja u Odesku oblast upoznao sa utovarom ukrajinskog žita na brod za transport žitarica za dalji izvoz.

13.21 – Moldavija će se obratiti Rumuniji za pomoć u slučaju vojne pretnje Rusije, rekla je predsednica Moldavije Maja Sandu, prenose mediji.

12.16 – Predsednik Zelenski i ambasadori zemalja G7 stigli su u luku Odesa, odakle bi trebalo da počne izvoz ukrajinskog žita.

10.36 – EU će u budućnosti potpuno napustiti ruski gas i druge energente, kaže šef evropske diplomatije Žozep Borelj. Prema njegovim rečima, Evropa će se prvo odreći ruskog uglja, pa nafte, pa prirodnog gasa.

09.12 – U svojoj reakciji na ovaj zločin Mihailo Podolak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog piše: Propagandisti Rusije su oduševljeno pokazali kako je grupa ruskih-tiranina osakatila ukrajinskog zarobljenika. Svet mora da shvati: Rusija je zemlja kanibala koji uživaju u mučenju i ubistvima. Ali ratna magla neće pomoći da se izbegne kazna za dželate. Identifikovaćemo i doći do svakog od vas.

 

08.57 – Dmitrij Medvedev i njegova svita telohranitelja.

08.53 – Užasan video-snimak objavljen na ruskim društvenim mrežama u četvrtak na kojima se prikazuje ukrajinski ratni zarobljenik koga kastrira ruski otmičar izazvao je oštre reakcije gađenje i zgražavanje svetske javnosti.  Ovo je, još jedan užasan primer, navode, kršenja Ženevske konvencije i običaja ratovanja, kršenje ljudskih prava i još jedan ruski ratni zločin.

Bolesna je i činjenica, ukazuju, kako ruski kanali društvenih medija navijaju i šire video snimak ruskog ratnog zločinca koji kastrira ukrajinskog zarobljenika.

Snimak, za koji istraživački novinari Bellingcat tvrde da je autentičan, je prvobitno postavljen na prorusku stranicu Telegram pre nego što se brzo proširio društvenim medijima. Na njemu se vidi ruski vojnik koji nosi prepoznatljiv crni šešir i koji sakati čoveka koji izgleda kao zarobljeni ukrajinski vojnik.

08.52 – Aleksandar Lapin komanduje snagama ruskih centralnih snaga u Ukrajini. U martu je svom sinu dodelio orden. Nakon što su ruske trupe zauzele skoro celu oblast Luganska, Putin mu je dao titulu „Heroja Rusije“. General-pukovnik je odgovoran za granatiranje Harkova i Harkovske oblasti, ukazuje Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih psolova Ukrajine.

07.50 -Novaja gazeta, jedna od preostalih nezavisnih novinskih medija u Rusiji, ugrožena je nakon što je državni nadzornik medija zahtevao da se njenom veb sajtu i štampanom izdanju oduzme licenca.

07.13 -Ukrajina je pojačala svoju kampanju za ponovno zauzimanje regiona na jugu pod kontrolom Rusije, pokušavajući da bombarduje i izoluje ruske trupe u oblastima koje je teško snabdevati, rekli su vojni zvaničnici.

07.01 – Gradonačelnik Harkova Igor Teherov rekao je da je pogođen centralni deo severoistočnog grada, uključujući dvospratnu zgradu i visokoškolsku ustanovu.

Američki Senat usvojio je rezoluciju kojom se od Stejt departmenta traži da prizna Rusiju kao državnog sponzora terorizma zbog događaja u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Volodimir Zelenski je rekao da je Ukrajina jedini i legitimni naslednik Kijevske Rusije.

U Donbasu koji je okupirala Rusija, postoji novi „projekat“ pod nazivom „Velika Rusija“ čiji je cilj širenje propagande o ruskom teritorijalnom širenju. „Aktivisti” su čak dobili i svoje majice na kojima su aolikacije nove mape „Velike Rusije“, piše novinar Ilija Ponomarenko.

Više od 100.000 Ukrajinaca je stiglo u Veliku Britaniju na osnovu dva programa pomoći, posle napada Rusije na Ukrajinu, saopštila je danas vlada u Londonu.

Predstavnica u američkom Kongresu iz redova demokrata Elisa Slotkin izjavila je danas da SAD procenjuju da je od početka ruske invazije na Ukrajinu ranjeno ili poginulo više od 75.000 ruskih vojnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari