Bolsonaro: Prihvatićemo pomoć za gašenje požara jedino ako Makron povuče uvredljive izjave 1Foto: EPA-EFE / RICARDO MORAES

Bolsonaro je rekao da ga je Makron nazvao lažovom i optužio francuskog predsednika da dovodi u pitanje suverenitet Brazila, u vreme tenzija zbog požara koje pustoše amazonsku prašumu, navodi Asošiejted pres.

Razgovor je moguć kada Makron povuče neke od izjava, naveo je Bolsonaro.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) obećala je juče da će sa 20 miliona dolara pomoći borbu protiv požara u Amazonu i zaštitu te prašume, uz 12 miliona dolara koje je obećala Velika Britanija i 11 miliona najavljenih od Kanade.

Bolsonaro je prvobitno odbio ponuđenu pomoć i optužio Francusku i druge bogate zemlje da region tretiraju kao „koloniju“.

Uoči samita G7, održanog od subote do ponedeljka, Makron je optužio populistu Bolsonara da je lagao o svom ekološkom angažovanju i doveo u pitanje njegovu posvećenost zaštiti biodiverziteta.

Od početka godine u oblasti Amazona zabeleženo je više od 41.000 požara, od čega više od polovine samo u avgustu.

Na Bolsonarovom profilu na Fejsbuku jedan njegov pristalica u nedelju Makronovu 66-godišnju ženu Brižit uporedio s 37-godišnjom Bolsonarovom suprugom Mišel, uz komentar da je to razlog zašto Makron „proganja“ predsednika Brazila.

Bolsonaro je obeležio da mu se ta objava sviđa i prokomentarisao: „Ne ponižavajte čoveka (Makrona)… ha, ha“.

Makron je potom juče rekao da „žali zbog izvanredno velikog nepoštovanja“ njegove supruge, ocenio da je to žalosno i tužno i dodao da se nada da će Brazilci vrlo brzo „imati predsednika koji se ponaša kako dolikuje“.

Posle Bolsonarovog komentara na Fejsbuku, jedan od njegovih ministara nazvao je šefa francuske države „oportunističkim kretenom“.