Bolsonaro treba da se suoči sa optužbom za ubistvo zbog pandemije 1Foto: EPA-EFE/Joedson Alves

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro treba da se suoči sa optužbama za ubistvo zbog ogromnog broja žrtava kovida 19, u čemu je imao ulogu, preporučuje se u nacrtu izveštaja koji je rezultat istraživanja Senata o kovid-krizi u Brazilu.

O dokument od 1.078 strana su izvestili brazilski mediji u utorak popodne, a kako se navodi, Komisija ne bi trebalo da o njemu glasa do sledeće nedelje i mogli bi da ga modifikuju senatori.

U nacrtu se navode optužbe za nemar, nekompetentnost i negiranje koje se kosi s naukom za šta mnogi smatraju da je definisalo odgovor Bolsonarove administracije na vanrednu situaciju u domenu javnog zdravlja zbog pandemije kovida 19 koja je u zemlji odnela više od 600.000 života.

Bolsonaro je „namernom i svesnom“ odlukom da se odloži kupovina vakcina protiv kovida 19 „bespotrebno osudio hiljade svojih građana na preranu smrt“, tvrdi se u izveštaju.

„Matematika situacije je bila jasna – što je više zaraženih, veći je broj smrtnih slučajeva. Bez vakcina stopa smrtnosti bi bila ogromna, kao što se i ispostavilo da jeste“, navodi se u dokumentu i zaključuje:“To nikada nećemo zaboraviti.“

Izveštaj je rezultat šestomesečne istrage o pandemiji kovida 19 u zemlji, a Bolsonarovi zvaničnici i saveznici, uključujući bivše i aktuelne ministre zdravlja, proteklih nedelja su pozivani u televizijske emisije usred sve većeg besa javnosti zbog ponašanja federalne vlade.

U nacrtu izveštaja se brazilski ultradesničarski lider optužuje za 11 krivičnih dela, uključujući za zločine protiv čovečnosti, podsticanje na krivično delo i nadrilekarstvo, zbog „uporne“ promocije neefikasnih lekova kao što je lek protiv malarije hidroksihlorokin.

Kako piše Gardijan, možda jedna od najozbiljnijih optužbi jeste da je Bolsonarovo izbegavanje ponude proizvođača vakcina tokom prve godine pandemije u Brazilu ekvivalent ubistvu.

„Uprkos svim vakcinama koje su bile u ponudi, federalna vlada je odlučila da ih ne kupi, što je odluka koja se kosi sa svim naučnim studijama u kojima je demonstrirana njihova bezbednost i efikasnost i koja se kosi sa savetima svih epidemiologa koji su svakodnevno naglašavali da samo vakcine mogu da spasu živote“, navodi se u izveštaju. Kako se naglašava, na hiljade Brazilaca je umrlo jer nisu nabavljene vakcine.

„Odluka da se vakcine ne nabavljaju između jula 2020. i najranije januara 2021, za koju nije postojala nikakva tehnička ili naučna osnova, i postupci suprotni preporukama međunarodnih zdravstvenih institucija na kraju su koštali života na hiljade Brazilaca koji bi se nesumnjivo vakcinisali takvim cepivima.“

U dokumentu se takođe tvrdi da su Bolsonarova delovanja bila utemeljena na „neosnovanom verovanju u ideju ’imuniteta krda’ koje se stiče inficiranjem i lečenje u prvim danima zaražavanja“.

Bolsonaro je odbacio izveštaj Kongresa kao „politički motivisan“, piše Bi-Bi-Si, podsećajući da je brazilski predsednik često govorio protiv karantina, nošenja maski i vakcinacije. Kako je preneo Gardijan, njegov sin Flavio Bolsonaro, savezni senator, osudio je, kako je rekao, „jeziv, žalostan i mizeran“ spektakl koji je osmišljen u cilju napada na njegovog oca.
O nacrtu izveštaja koji je rezultat šestomesečne istrage kojom su otkriveni skandali i korumpiranost u okvirima vlade tek treba da glasa Komisija Senata gde bi on mogao da bude izmenjen i gde bi mogao da bude stavljen veto na dokument, te nema garancija da će rezultirati podizanjem optužnica protiv brazilskog predsednika.

Bolsonaru ističe treća godina na vlasti i definitivno je malo verovatno da će se suočiti sa optužnicama dok je na predsedničkoj funkciji, piše Gardijan. Međutim, mnogi stručnjaci ocenjuju da je ovom istragom nanesena ozbiljna i trajna šteta reputaciji političara koji planira da traži reizbor sledeće godine.

Rejting mu je trenutno rekordno nizak i nedavno sprovedene ankete javnog mnjenja pokazuju da bi ga na izborima u oktobru 2022. porazio bivši levičarski predsednik Luis Injasio Lula da Silva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.