Borel: EU razmatra uvođenje novih ekonomskih sankcija Belorusiji 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Evropska unija (EU) razmatra uvođenje novih „jačih“ ekonomskih sankcija protiv režima na vlasti u Belorusiji da bi se zaustavilo ilegalno prebacivanje migranata ka Uniji, upozorio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Režim (predsednika Aleksandra Lukašenka) treba da razume da treba da poštuje svoje medjunarodne obaveze. Ako nastavi EU treba da preispita sankcije i predvidi snažnije ekonomske sankcije“, rekao je Borel u izjavi posle sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok rekao je da je „instrumentalizacija migracije potpuno neprihvatljiva“.

Litvanija gde su se sklonili brojni beloruski opozicionari posle spornih predsedničkih izbora u Belorusiji, suočena je sa prilivom migranata i odlučila je da izgradi zid na granici sa Belorusijom.

Litvanski graničari objavili su u petak da su priveli 37 migranata tokom prethodna 24 časa, čime se ukupan broj ilegalnih prelazaka od početka godine popeo na 1.500 u odnosu na samo 81 za celu 2020. godinu.

Litvanija sa 2,8 miliiona stanovnika ima teškoće da smesti migrante, a za sada  sada nije vratila ni jednog od njih iako su odbijeni njihovi zahtevi za azil.

EU je krajem juna Belorusiji uvela ekonomske i pojedinačne sankcije da bi je kaznila zbog preusmerenja komercijalnog aviona na Minsk radi hapšenja opozicionara.

Sankcije su uperene protiv beloruskih zvaničnika, poslovnih ljudi kao i ključnih sektora kao pto je kalijum, nafta i duvan.

Na crnoj listi EU za Belorusiju nalazi se 166 osoba, medju kojima predsednik Lukašenko, njegova dva sina, kao i 15 firmi vezanih za režim.

Kao odgovor Belorusija je suspendovala svoje učešće u Istočnom partnerstvu Evropske unije i opozvala svog ambasadora iz Brisela.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.