Borelj: Evropska unija od početka rata Ukrajini isporučila oružje u vrednosti od oko osam milijardi evra 1Foto: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

Evropska unija je Ukrajini od početka rata isporučila oružje u vrednosti od najmanje osam milijardi evra, saopštio je danas na konferenciji za medije u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj je posle sednice Evropskog saveta naveo da je to oko 45 odsto od vrednosti oružja i voje opreme koju su Ukrajini do sada poslale Sjedinjene Američke Države, preneo je Tass.

On je novinare zamolio da ne mešaju vojnu pomoć koju Ukrajini šalju Evropska unija i njene članice, sa 3,1 milijardom evra, koliko će ta država dobiti iz Evropskog mirovnog fonda, a naveo je da će ministri finansija 27 članica EU u utorak razgovarati o daljoj pomoći Kijevu.

Evropska komisija je ranije predložila da se Ukrajini 2023. godine „po veoma povoljnim uslovima“ obezbedi makroekonomska pomoć u iznosu od 18 milijardi evra, a nakon saglasnosti svih članica to treba da usvoje najpre Evropski savet, pa Evropski parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.