Borelj: Za Srebrenicu krivi počinioci i oni koji to nisu sprečili 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je danas izjavio da „obeležavanje genocida u Srebrenici podseća sve nas da i 26 godina potom postoji potreba za pomirenjem u Bosni i Hercegovini, ali i celom regionu da bi se moglo ići napred“.

Borelj je po završetku sastanka u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH u Briselu rekao da je „Srebrenica međunarodno priznat genocid i jedno od najmračnijih mesta u savremenoj evropskoj istoriji i leži na kolektivnoj savesti onih koji su ga počinili i onih koji ga nisu sprečili“.

„I da budem jasan, pokušaji da se prekroji istorija, poreknu genocid, ratni zločin ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mesta u Evropi, moraju prestati i svakako se neće trpeti“, podvukao je visoki predstavnik EU.

Borelj je naglasio da je na današnjem zasedanju predstavnika EU i BiH „naglašena nužnost da svi politički činioci u BiH prevaziđu retoriku usmerenu na podele i razdvajanje, ukorenjene u prošlosti, kao i da se obustavi veličanje osuđenjih ratnih zločinaca i pokaže puna saradnja s međunarodnim sudovima i poštovanje njihovih odluka“.

Predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je izjavio da je BiH rešena da ispuni sve uslove, a posebno 14 tačaka koje je utvrdila Evropska komisija za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU, ali je ocenio da je EU Bosni i Hercegovini postavila mnogo teže uslove nego zemljama koje su već ušle u članstvo.

Borelj je rekao da „nema nikakvih novih uslova“, ali da se mora ispuniti ono što od BiH očekuju članice Unije koje „podržavaju evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“.

Tegeltija u Briselu: BiH posvećena izmeni Izbornog zakona da bi ispunila uslov EU

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Briselu da je BiH posvećena usvajanju izmena Izbornog zakona i ispunjavanju obaveza iz presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“.

„Pred Parlamentom BiH je ozbiljna rasprava oko usvajanja zakona. Parlament BiH i Savet ministara apsolutno su posvećeni radu za dobijanje kandidatskog statusa“ za prijem u EU, kazao je Tegeltija posle sastanka s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

On je naglasio da reforma Izbornog zakona ranije nije bila uslov za dobijanje kandidatskog statusa, ali da sada jeste.

„Smatram da će Interresorna grupa dostaviti dobro rešenje koje će Parlament prihvatiti. Verujem da će poslanički izbori biti fer i korektni“, kazao je je Tegeltija.

EU je kao uslov za kandidatski status od BiH tražila izmene Izbornog zakona kojima bi se sprovela presuda Suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, prema kojoj pripadnicima nacionalnih manjina u BiH mora da se obezbedi mogućnost za kandidovanje na izborima za člana Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Tegeltija je od EU danas tražio i pomoć zbog posledica pandemije korona virusa.