Borelj:EU zabrinuta da će Rusija delovati u susedstvu i uplivati na Zapadni Balkan 1Žozep Borelj Foto EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Evropska unija je zabrinuta da se Rusija neće zaustaviti u intervenciji u Ukrajini i da će svojim uticajem početi da deluje u Moldovi i Gruziji, a takodje da će uplivati i na Zapadni Balkan, izjavio je večeras visoki predstavnik EU Žozep Borelj, sažimajući ishod sastanka šefova diplomatija Unije.

„Mi moramo posvetiti veliku pažnju onome što se tamo dogadja i ja se spremam da posetim Moldovu, na isti način kako sam posetio Ukrajinu prvih dana ove godine“, saopštio je Borelj.

Visoki predstavnik EU je rekao da „mi moramo veoma paziti na upliv te(ukrajinske)krize na Zapadni Balkan i pratiti šta se dogadja, pomno gledati kakvi su stavovi, kako s našom spoljnom politikom uskladjuju politiku zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji“.

Borel je opširno obrazložio dogovor ministara inostranih poslova EU o oštrim sankcijama Rusiji, koje su obuhvatile i zamrzavanje sredstava ruske centralne banke u Uniji, kao i rešenost da se Ukrajini isporuči borbeno naoružanje u vrednosti od 450 miliona evra.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.