"Putin je protiv mene, ali Bog je na mojoj strani": Boris Nadeždin, kandidat za predsednika Rusije, obećava da će okončati "fatalnu grešku" u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Putin je protiv mene, ali Bog je na mojoj strani, kaže za Politico, kandidat za predsednika Rusije Boris Nadeždin.

Poslednjih nedelja formirali su se dugi redovi ispred improvizovanih kancelarija za kampanju kritičara Kremlja Nadeždina u desetinama gradova unutar i van Rusije.

To je unelo element iznenađenja u martovske izbore koje su kritičari odbacili kao PR emisiju na temu Vladimira Putina pre nego što je dugogodišnji ruski predsednik produžio svoju dvodecenijsko vladavinu za još jedan mandat.

"Putin je protiv mene, ali Bog je na mojoj strani": Boris Nadeždin, kandidat za predsednika Rusije, obećava da će okončati "fatalnu grešku" u Ukrajini 2
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nadeždin, 60-godišnji politički veteran a fizičar po struci, obećava da će okončati Putinovu „fatalnu grešku“ u Ukrajini, zaustaviti mobilizaciju i osloboditi političke zatvorenike, uključujući Alekseja Navaljnog.

Takođe se obavezuje da će poništiti zakone protiv LGBTQ+ i vojne cenzure.

Neki kritikuju Nadeždina zbog dvosmislenosti u vezi sa statusom Krima, koji je Rusija nelegalno pripojila 2014.  kao i nedavno okupiranih teritorija u istočnoj Ukrajini, rekavši da bi trebalo prepustiti njihovim stanovnicima da odluče kojoj zemlji žele da budu deo.

I iako kritikuje rat u Ukrajini kao Putinovu „fatalnu grešku“, on ga naziva „specijalnom vojnom operacijom“, eufemizmom koji je skovao Putin.

Nadeždin to brani kao neophodnu meru predostrožnosti da se izbegne kršenje zakona o vojnoj cenzuri.

Nadeždin do kraja januara sada mora da preda Centralnoj izbornoj komisiji Rusije  100.000 potpisa, koji moraju biti raspoređeni u najmanje 40 regiona.

U telefonskom razgovoru za Politico, Nadeždin je svoj dosadašnji uspeh pripisao „brojnim čudima“ i „zapanjujućim stvarima“.

Prvi je bio da je uspeo da pridobije liberalnu partiju Građanske inicijative da ga podrži, smanjujući broj administrativnih prepreka sa kojima bi se suočio.

Drugi, da su hiljade ljudi počele da doniraju novac i da se prijavljuju kao volonteri.

Treći se dogodio početkom januara kada su brojne uticajne ruske opozicione ličnosti, od kojih većina živi u egzilu, progovorile u prilog njegovoj kandidaturi.

„Možete to nazvati Bogom ili sudbinom, ali postoji opipljiva sila koja pokreće moju kampanju“, rekao je Nadeždin.

Umesto čuda, nezavisni analitičari su bum Nadeždinove popularnosti objasnili kao znak široko rasprostranjenog nezadovoljstva politikom Kremlja i njegovim ratom protiv Ukrajine.

Mnogi se, međutim, pitaju koliko dugo Nadeždinov uspon može da traje pre nego što dođe do intervencije odozgo iz Kremlja.

Ali Nadeždin je rekao da niko iz predsedničke administracije do sada nije stupio u kontakt sa njim da ga pozove „na čaj“.

„To je znak da ne znaju šta da rade sa mnom“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari