Branko Lukovac: Božović neće moći da ostane ambasador 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Mislim da, nakon ove odluke državnih organa Crne Gore, Vladimir Božović više ne može računati da bi mogao zadržati diplomatski položaj koji je imao u Crnoj Gori – kaže za Danas crnogorski diplomata Branko Lukovac komentarišući odluku Podgorice da ambasadora Srbije proglasi nepoželjnom osobom.

„Naravno“, dodaje Lukovac koji je predsednik Saveta Igmanske inicijative za Crnu Goru, „stvar je državnih organa Srbije da li će on biti upućen u neku drugu državu, na neki od diplomatskih položaja, ali je gotovo isključeno da bi to moglo biti uskoro u Crnoj Gori“.

Srbija je za manje od 24 sata na „molbu“ Aleksandra Vučića povukla prvobitnu odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, kao recipročnu meru Podgorici, što, kako je ocenjeno, do sada nije zabeležen slučaj u diplomatskoj praksi.

Naš sagovornik kaže da Bečka konvencija o diplomatskim odnosima ne obavezuje države koje održavaju bilateralne odnose da, u slučaju da se diplomati jedne države otkaže gostoprimstvo, ona mora da uzvrati na isti način.

„Uostalom, nijesu to ni državni organi Crne Gore uradili kada je Srbija 2008. otkazala gostoprimstvo tadašnjoj ambasadorki Crne Gore u Srbiji Anki Vojvodić, kao mjeru kažnjavanja Crne Gore zbog priznanja nezavisnosti Kosova – uprkos tome što Srbija takvu mjeru nije primijenila prema drugim državama koje su, takođe, priznale nezavisnost Kosova – kao što su Slovenija i Hrvatska – već je samo na kraće vrijeme povukla svoje ambasadore u tim zemljama“, podseća Branko Lukovac.

Moguće je, navodi Lukovac, da je rukovodstvo Srbije, sada imalo u vidu da 2008, kada je otkazano gostoprimstvo ambasadorki Vojvodić, Podgorica nije iskoristila pravo recipročnog odgovora i otkazala gostoprimstvo tadašnjem ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Lutovcu.

„Takođe, moguće je da predsjednik Srbije Vučić, koji ističe privrženost regionalnoj saradnji, odista želi da doprinese smirivanju i prevazilaženju određene krize u odnosima“.

Kada je reč o neslaganjima između odlazeće i dolazeće vlade Crne Gore, pri čemu izjave mandatara Zdravka Krivokapića upućuju da bi on mogao potpuno da promeni politiku u pojedinim segmentima, Lukovac konstatuje da se politika odlazeće i dolazeće vlade Crne Gore u nekim oblastima i pitanjima veoma razlikuju, pa i u vezi s otkazivanjem gostoprimstva dosadašnjem ambasadoru Srbije Božoviću.

„Očigledno da mandatar i budući premijer vlade Crne Gore ne bi političko angažovanje Božovića, miješanje u unutrašnje odnose, događaje vezane za Prvi svjetski rat i Podgoričku skupštinu, cijenio kao miješanje suprotno ulozi i zadacima diplomatskog predstavnika. To je rezultat njegovih pogleda i opredeljenja“. Ostaje da se vidi, kako ističe Lukovac, „koliko će uspješno premijer i nova vlada rješavati goruća pitanja razvoja Crne Gore i njenog napredovanja prema EU integracijama, pa i kada je riječ o unapređivanju odnosa Crne Gore i Srbije“. Ukoliko budu uspešni u tome, smatra naš sagovornik, „ne vidim da će biti ozbiljnijih problema u kohabitaciji sa aktuelnim predsednikom Crne Gore. No, ako bude posvećen prevashodno interesima i prioritetima crkve i velikosrpske politike, imali bi veoma ozbiljne probleme u kohabitaciji“, zaključuje Branko Lukovac.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.