Brauder: Sankcije za Putina i 50 bliskih oligarha 1Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Bil Brauder, finansijer i aktivista poznat po oštrim kritikama ruskog predsednika savetovao je predsednika SAD Džozefa Bajdena ukazujući da postoji hiper-ciljani metod da se potisne Vladimir Putin i njegovi „kancerogeni“ oligarsi a da se ne nanese šteta ruskim građanima.

Brauder je u vestima britanskog Kanala 4 govorio o aktuelnoj krizi u Ukrajini i misiji Zapada da potisne Vladimira Putina. Biznismen se osvrnuo na Magnicki zakon, čiji je kampanju pomogao, pojasnivši da ruski oligarsi imaju novac u SAD koji bi vrlo lako mogao da bude meta pritiska na Putina.

“Putin lično, plus ostali oligarsi i korumpirani zvaničnici oko njega, ukrali su ogromnu količinu novca od države. I sav taj novac čuvaju na Zapadu, ne veruju da je u Rusiji siguran, pa ga drže u zapadnim bankama”, navodi Brauder.

„Dakle, ne morate da primenjujete sankcije na celu rusku ekonomiju da biste pogodili ove momke, možete sankcionisati 50 najboljih ruskih oligarha i udarićete i tako Vladimira Putina za koga drže novac. I to je nešto što Vladimir Putin shvata veoma lično i veoma ozbiljno“.

Ukazuje da ne zna tačno šta se dešavalo na sastanku između Sergeja Lavrova, ministra inostranih psolova Rusije i američkog kolege Entonija Blinkena iza zatvorenih vrata u Ženevi, ali, kaže, jedna stvar je očigledna. “Jedno je koristiti tupi instrument, zašto ne koristiti tačan instrument?

Zašto ne koristite ove ciljane sankcije koje zovemo sankcije Magnicki zakona, to je kao savremeni lek protiv raka gde umesto da pokušavate da ubijete celog pacijenta, možete samo da ubijete ćeliju raka. A ćelija raka je Vladimir Putin i momci oko njega i ne mogu da zamislim da Rusima to nije preneto”.

Objasnio je da bi taj potez mogao da se uradi „bez Evropljana“ jer bi ciljao na njihovu imovinu u Sjedinjenim Državama.

Brauder je vodio kampanju za Magnitcki zakon iz 2012. koji predviđa sankcije za pojedince koji su optuženi za kršenje ljudskih prava. Ovaj američko-britanski finansijer je nekada bio jedan od najvećih stranih investitora u Rusiji i kontrolisao je Hermitage Capital Management.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.