Foto: FoNet/AP

Gavin Vilijamson, dosadašnji „glavni bič“ Konzervativne partije u Donjem domu britanskog Parlamenta, imenovan je danas za novog ministra odbrane pošto je Majkl Falon u juče podneo ostavku.

Premijerka Tereza Mej brzo je pronašla zamenu Falonu koji se povukao zbog svog „ponašanja u prošlosti“, prenose britanski mediji. Objavljujući ostavku, Falon je rekao da njegovo ponašanje „nije ispunilo“ zahtevane standarde. Falon je, naime, tokom jedne večere pre petnaest godina položio ruku na kolena novinarke DŽulije Hartli-Bruer. Zanimljivo je da se ona, kako prenose mediji, nije pridružila velikom broju ljudi koji su kritikovali Falona, već je izjavila da joj „incident“ nije smetao – iako se prisetila da je Falonu tada „smireno i ljubazno objasnila da će ga puknuti u facu ako to ponovo uradi“.

„Mala rekonstrukcija vlade“, navodi Bi-Bi-Si, sprovedena je pošto su u Parlamentu „otkrivene tvrdnje o seksualnom uznemiravanju“.

„Ako se dogodila zbog afere kolena, jer mi je dirao kolena pre 15 godina, što za mene danas nije tema, to je najluđa, najapsurdnija i najsmešnija ostavka ministra ikada“, rekla je Hartli-Bruer za Skaj njuz. Ona je rekla da „nema problema“ sa ser Majklom i da je „neverovatno šokirana“ zbog njegove ostavke.

Navela je i da mu je poslala poruku pošto je dao ostavku, ali da nije odgovorio. „Ne mislim da se time više treba baviti. Ne želim da živim u sterilnom svetu u kojem bilo kakva interakcija između muškaraca i žena može dovesti do toga da oni sledećeg jutra budu prisiljeni da napuste posao“, rekla je Hartli-Bruer.

Falon je britanskom javnom servisu rekao da „ono što je bilo prihvatljivo pre petnaest, deset godina sada jasno nije“. „Nije u redu da ostanem ministar odbrane“, rekao je on objavljujući u sredu ostavku. „Parlament sada treba da se okrene sebi, a premijerka je vrlo jasno stavila do znanja da ponašanje treba da bude popravljeno, a osoblje Vestminstera zaštićeno od bilo kakvih pojedinih navoda o uznemiravanju“, rekao je Falon.

Upitan da li je mislio da treba da se izvini ser Majk je rekao: „Mislim da sada svi moramo da gledamo u prošlost, uvek postoje stvari zbog kojih zažalite, zbog kojih bi sada postupili drugačije.“