Britanska ministarka ismejana jer je predložila građanima da jedu rotkve zbog nestašice povrća 1Foto: Beta/AP/Allison Dinner

Britanska ministarka životne sredine Tereza Kofi (Therese Coffey) ismejana je danas jer je građanima predložila da jedu rotkve zbog nestašice voća i povrća, posebno paradajza i paprika.

Prodavnice su zbog nestašice ograničile količine voća i povrća koje prodaju kupcima pojedinačno, da bi ga bilo za sve.

Ta nestašica je posledica lošeg vremena u južnoj Evropi i severnoj Africi, odakle se uvozi voće i povrće, saopštila je britanska federacija prodavaca.

Tereza ​​Kofi je danas parlamentu rekla da bi ta nestašica mogla da traje dve do četiri nedelje.

„Supermarketi i dalje uvoze previše proizvoda… U stvari, trebalo bi da jedemo više sezonskih proizvoda i da podržimo naše britanske farmere“, reagovala je poslanica britanske vladajuće Konzervativne stranke Selen Saksbi (Selaine Saxbi).

„Važno je da negujemo specijalitete koje imamo u ovoj zemlji“, odgovorila joj je ministarka i dodala da bi mnogi ljudi trebalo da „jedu rotkve umesto da razmišljaju o zelenoj salati, paradajzu ili sličnim stvarima“.

Ministarka je dodala da razume da potrošači žele širok izbor tokom cele godine.

Njena izjava izazvala je kritiku zbog čega je neimenovani portparol britanske vlade stao uz nju rekavši da je želela da istakne domaće proizvode.

„A na kraju krajeva, na pojedincima je da odluče koju hranu žele da kupe“, dodao je portparol naglašavajući da ta nestašica nije posledica istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.