Britanska tehnologija produžava rat u Jemenu 1jemen, ariha Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Nevladina organizacija Oksfam optužila je britansku vladu da produžava rat u Jemenu time što dozvoljava izvoz opreme za dopunu goriva aviona tokom leta, za koju smatra da bi mogla da bude upotrebljena da pomogne saudijskim vazduhoplovnim snagama u izvođenju neselektivnog bombardovanja u toj državi.

Ova tehnologija je licencirana u Rijadu prošlog leta kada su ukinute restrikcije na naoružanje, pored drugih prodaja u vrednosti od 1,4 milijarde funti, i može da se iskoristi kako bi vojni avioni leteli na dužim misijama u vreme kada se konflikt intenzivira.

„Dok su Sjedinjene Države pozvale na okončanje sukoba u Jemenu, Velika Britanija ide u suprotnom smeru, pojačavajući svoju podršku brutalnom ratu predvođenim Saudijskom Arabijom tako što povećava prodaju oružja i opreme za dopunu avionskog goriva koja omogućava vazdušne napade“, rekao je Sem Nadel iz organizacije Oksfam, prenosi Gardijan.

Sukobi su se pojačali u okolini grada Marib, poslednjeg uporišta vlade koju podržava Rijad na severu zemlje.

Pobunjeni Huti pokušavaju da zauzmu ovaj strateški važan grad, što je koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom navelo da pokrene niz vazdušnih napada kako bi sprečila njihovo napredovanje.

Do nedavno, Marib je smatran utočištem za ljude koji su raseljeni iz drugih delova zemlje zbog rata. Oksfam procenjuje da tamo ima oko 850.000 izbeglica koje žive u desetinama kampova u Maribu i okolini, a članovi ove organizacije su prilikom nedavne posete tom području posvedočili da ima „mnogo, mnogo ljudi koji spavaju na ulicama i u ulazima zgrada“.

Ova britanska organizacija je pozvala obe strane da proglase hitan prestanak vatre, a vladu Velike Britanije da obustavi svaki izvoz oružja koje bi moglo da bude upotrebljeno u ratu.

„Velika Britanija tvrdi da podržava mir u Jemenu. Mogla bi da počne time što bi pod hitno zaustavila prodaju svakog oružja za koje postoji rizik da će biti upotrebljeno protiv civila i da će poslužiti dodatnom pogoršanju humanitarne krize“, dodao je Nadel.

Ranije ovog meseca, administracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena je najavila da će Saudijskoj Arabiji obustaviti prodaju svog oružja koje može da se upotrebi kao „podrška ofanzivnim operacijama“.

Italijanska vlada je saopštila da je obustavila prodaju projektila ovom kraljevstvu nekoliko dana ranije.

Ali, Velika Britanija je odolela pritiscima da sledi ove primere u vreme dok se humanitarna situacija pogoršava u konfliktu koji je počeo još 2014. i do sada je direktno ili indirektno doveo do smrti gotovo četvrt miliona ljudi.

Prošle nedelje predstavnici Ujedinjenih nacija su u izveštaju Savetu bezbednosti upozorili da je u ratu došlo do „oštrog eskalatornog preokreta“ i da se pet miliona civila nalazi „na samo jedan korak od gladi“.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab i ministarka međunarodne trgovine Liz Tras odobrili su povećanje izvoza oružja Saudijskoj Arabiji u trećem kvartalu 2020, pošto je zaključeno da postoje samo „izolovani incidenti“ kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Ukupna vrednost izvoza je najmanje 1,4 milijardi funti i uključuje izvoz „vazdušne opreme za dopunu goriva“ i njene komponente, kao i blizu 700 miliona funti vrednih komponenti za bombe i oko 100 miliona funti vrednih projektila vazduh-zemlja.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se oslanja na opremu kojom je snabdeva Zapad, više puta je optuživana za neselektivno bombardovanje, ubijanje, ranjavanje i raseljavanje civila.

Prema podacima neprofitne organizacije „Yemen Data Project“, koja prati bombardovanja, 10 odsto od 125 bombardovanja koliko je registrovano da je koalicija izvela u januaru je za cilj imalo civilne mete, 13 odsto je pogodilo vojne mete, dok za ostale ne postoje tačni podaci.

Procenjuje se da je tokom rata oko 8.750 civila poginulo u vazdušnim napadima.

Oko 80 odsto vazdušnih napada koje je sprovela Saudijskom Arabijom predvođena koalicija u borbi protiv Huta u Jemenu je bilo „dinamično“, što znači da su oni izvođeni kada se iz aviona primeti prilika za gađanje terena u zoni borbenih dejstava.

Time što im se dopuni gorivo, obično ubrzo posle poletanja, avioni mogu više vremena da provedu u potrazi za metama u zoni sukoba.

„Velika Britanija ima jedan od najsveobuhvatnijih režima za kontrolu izvoza na svetu. Vlada svoje obaveze u vezi s izvozom shvata ozbiljno i rigorozno procenjuje sve dozvole za izvoz u skladu sa strogim kriterijumima“, rekao je za Gardijan jedan portparol britanske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.