Britanski kralj danas u Nemačkoj, prvoj državnoj poseti inostranstvu 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski kralj Čarls Treći (Charles) danas stiže u posetu Nemačkoj, prvu posetu inostranstvu od dolaska na tron.

Čarls je prvobitno trebalo da poseti Francusku, a potom Nemačku, ali je poseta Francuskoj odložena zbog protesta u toj zemlji. London i Pariz su se dogovorili da poseta kralja Francuskoj bude kasnije.

Britanski kralj i kraljica supruga Kamila (Camilla) boraviće u Nemačkoj do 31. marta. Par će biti dočekan uz vojne počasti kod Brandenburške kapije.

To će biti prvi put da se takav doček gosta održava kod spomenika Berlina.

Čarls i Kamila će potom biti gosti banketa u predsedničkoj palati u znak proslave bilateralnih prijateljskih odnosa.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), koji će pratiti monarha tokom njegovog putovanja, opisao je kraljev dolazak kao „važan evropski gest“.

Britanski kralj će u četvrtak održati govor u nemačkom parlamentu i sastati se sa ukrajinskim izbeglicama. Štajnmajer i kraljevski par će potom posetiti nemačko-britansku vojnu jedinicu u regionu Brandenburg, zapadno od Berlina.

Kralj će u petak otputovati u Hamburg, gde se očekuje da će posetiti projekat obnovljive energije.

U Hamburgu će kralj položiti vence i na crkvu Svetog Nikole, porušenu tokom Drugog svetskog rata i od tada pretvorenu u spomen obeležje.

Upisaće se i u gradsku „Zlatnu knjigu“, koju je već potpisao 1987. tokom posete sa svojom prvom suprugom, princezom Dajanom (Diana), dok je bio princ od Velsa.

Kraljica Elizabeta Druga (Elizabeth) boravila je u Nemačkoj 2015. godine za vreme kancelarke Angele Merkel. Njena poseta sa suprugom, princom Filipom (Philip) izazvala je veliki entuzijazam u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari