Britanski Laburisti prihvataju vanredne izbore, natezanje oko datuma 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Vodeća britanska opoziciona partija, Laburistička stranka, prihvata održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, o čemu će danas glasati Parlament, izjavio je lider laburista Džeremi Korbin.

„Ispunjen je naš uslov da je isključena mogućnost Bregzita bez dogovora (sa EU)“, rekao je Korbin i dodao da će laburisti voditi ambiciozniju i oštriju kampanju kako bi došlo do istinskih promena, prenela je agencija AFP.

Britanski premijer Boris Džonson danas će od parlamenta ponovo zatražiti da glasa o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u decembru, kako bi se izašlo iz zastoja s Bregzitom čiji je datum ponovo odložen.

Parlament je u ponedeljak odbio Džonsonov predlog o izborima, a on je odmah najavio da će ih ponovo tražiti.

Za današnje glasanje biće potrebna obična poslanička većina, dok je u ponedeljak bila potrebna dvotrećinska.

EU je u ponedeljak prihvatila Džonsonov zahtev za tromesečno odlaganje Bregzita do 31. januara iduće, 2020. godine.

Agencija AP piše da je Vlada u ponedeljak, u manevru da nađača protivnike prevremenih izbora, rekla da će razmatranje sporazuma o izlasku iz EU odložiti do izbora.

Uz to je Vlada rekla da izbore želi 12. decembra.

Dve opozicione stranke, Liberalni demokrati i Škotska nacionalna stranka, predložile su još raniji datum izbora u nadi da Vlada neće imati dovoljno vremena da progura svoj predlog zakona o Bregzitu pre nego što Parlament bude raspušten pred izbore.

Te dve stranke preferiraju izbore 9. decembra, a kompromisni predlog poslanika Liberalnih demokrata, Čaka Amana, je da izbori budu 10. ili 11. decembra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.