Britanski parlament glasao za odlaganje Bregzita 1Foto: Beta/AP/Matt Dunham

Za odlaganje Bregzita, prvobitno predviđenog za 29. mart, večeras je glasao 441 poslanik, a protiv njih 105, prenosi Bi-Bi-Si.

Lideri EU odlučili su prošle nedelje da Velikoj Britaniji odlože izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu, a ako ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

Britanski parlament do sada je dva puta ubedljivom većinom odbacio sporazum o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Briselom.

Mej je danas izjavila da će se povući sa čela vlade ako poslanici iz trećeg pokušaja podrže njen sporazum o Bregzitu.

Britanski poslanici glasali su večeras o osam različitih mogućnosti za Bregzit, ali nijedna od njih nije dobila podršku parlamentarne većine koja bi razjasnila smer Velike Britanije u procesu izlaska iz Evropske unije.

Glasajući za te opcije, parlament je pokušavao da pronađe alternativu sporazumu o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Briselom. Taj sporazum parlament je do sada dva puta odbacio ubedljivom većinom.

Među opcijama o kojima su poslanici danas glasali bilo je, između ostalog, napuštanje EU 12. aprila bez dogovora, ostanak u carinskoj uniji EU i jedinstvenom tržištu, stavljanje bilo kog sporazuma o razlazu s EU na referendum i odustajanje od Bregzita u slučaju da razlaz bez dogovora postane izgledna opcija, navodi Asošiejted pres.

Najveću podršku dobio je predlog da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s EU posle Bregzita, za koji su glasala 264 poslanika, a protiv 272.

Tesnom većinom odbačen je i predlog da o bilo kom sporazumu o Bregzitu bude održan referendum. Za taj plan glasalo je 268 poslanika, a protiv 295, preneo je Bi-Bi-Si.

Izlazak iz EU 12. aprila bez dogovora odbačen je ubedljivom većinom, 160 prema 400.

Za odustajanje od Bregzita, u slučaju da do izlaska iz Unije ne bude usvojen sporazum o razlazu, glasala su 184 poslanika, a protiv 293.

Britanski poslanici planiraju da suze listu opcija za Bregzit i da o njima ponovo glasaju u ponedeljak.