riši sunakFoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Britanskog premijera Rišija Sunaka koji je preuzeo dužnost pre mesec dana, podržava gotovo polovina Britanaca, dok je popularnost njegove Konzervativne partije na najnižem nivou za 15 godina.

Sunak je po dolasku na čelo vlade 25. oktobra, posle kratkog neuspešng mandata Liz Tras, stabilizovao ekonomiju, potvrdio partnerstva sa saveznicima od Vašingtona do Kijeva i čak umirio Evropsku uniju nakon višegodišnjeg sporenja Brisela i Londona.

Izazovi su, medjutim, tek pred njim: od slabljenja ekonomije, rasta životnih troškova i podeljene i sve nepopularnije Konzervativne partije koja je 12 godina na vlasti.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da se Sunak, 42-godišnji bivši investicioni bankar, prilično dopada britanskoj javnosti, što nije slučaj s njegovom strankom.

U anketi koju je sproveo Ipsos, 47 odsto ispitanika je reklo da im se dopada premijer, a 41 odsto da im se ne dopada.

„To je definitivno bolje nego što je Boris Džonson imao ranije ove godine“ dok je bio premijer, izjavio je šef političkog istraživanja u Ipsosu Gideon Skiner.

Istraživanje je pokazalo da samo 26 odsto Britanaca ima pozitivan stav o Konzervativnoj partiji, a 62 odsto nema dobro mišljenje, što su najlošiji podaci za tu stranku za 15 godina. U istraživanju su učestvovale 1.004 osobe.

Mnogi glasači su pozdravili dolazak Sunaka kao promenu u odnosu na Liz Tras i njenog prethodnika Borisa Džonsona, čiji su trogodišnji mandat obeležili skandali.

Partija je, ipak, na vlasti od 2010. pa je teško da sa sebe skine odgovornost za finansijske probleme svoje zemlje.

Iako nije nemoguće da Konzervativci povrate poverenje javnosti pre narednih izbora, planiranih do kraja 2024, to neće biti lako. Istraživanja pokazuju da bi Laburstička partija mogla lako da pobedi.

Sunak je stekao popularnost kao ministar finansija tokom pandemije korona virusa kada je finansijski podržao zatvorena preduzeća i radnike koji su ostali bez posla.

Sada se suočava s još težom ekonomskom krizom koju su izazvali pandemija, Bregzit i rat u Ukrajini koji je doveo do poskupljenja energenata.

Situaciju su dodatno pogoršale mere za smanjenje poreza koje je uvela Tras, što je dovelo do previranja na finansijskom tržištu, pada funte, povećanja cene zaduživanja i hitne reakcije centralne banke.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je ove sedmice saopštila da se naredne godine očekuje pad britanske ekonomije za 0,4 odsto i rast od samo 0,2 odsto 2024, što je najlošija prognoza medju članicama Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7).

Sunak je prošle sedmice otišao u Kijev i obećao da se britanska politika podrške Ukrajini neće promeniti pod njegovim vodjstvom.

London je od početka rata dao Ukrajini 2,3 milijardi funti u vojnoj pomoći, više nego ijedna druga zemlja osim SAD, a najavio je da će poslati protivavionske topove, tehnologiju protiv bespilotnih letelica i tri helikoptera „Morski kralj“.

U odnosima s Evropskom unijom, Sunak je bio mekši od svojih prethodnika, ali će postizanje konkretne promene biti teže s obzirom na moć koju u Konzervativnoj partiji imaju zagovarači Bregzita.

Velika Britanija bi mogla da olakša trgovinske odnose s Briselom kada bi pristala da se uskladi s evropskim propisima u nekim oblastima.

Medjutim, posle izveštaja da Vlada želi bliže odnose što je razgnevilo evroskeptike, Sunak je rekao da neće prihvatiti uskladjivanje s propisima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.