Britanski železnički radnici nastavljaju štrajk, pregovori propali 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Današnji pregovori sindikata britanskih železničkih radnika i državne železničke kompanije završeni su bez napretka, a radnici će sutra nastaviti sa štrajkom.

Sindikat radnika u železnici, pomorstvu i transportu (RMT) optužio je vladu da je „upropastila“ pregovore, i objavio da će se 24-časovni štrajk 40.000 čistača, signalera, radnika u održavanju i osoblja na stanicama nastaviti kako je ranije planirano. Štrajk održan ove nedelje bio je najveći štrajk radnika železnice u Britaniji u poslednjih 30 godina.

Kompanija za železničku infrastrukturu Netvork Rejl (Network Rail) saopštila je da je „razočarana što je RMT odlučio da ponovo napusti pregovore“ i dodala da je i dalje otvorena za pregovore „i danju i noću“.

RMT je juče održao celodnevni štrajk, zbog kojeg je funkcionisao samo peti deo prevoza putnika. Još jedan takav štrajk planiran je za subotu.

Predmet spora su visine plata, uslovi rada i sigurnost posla. Britanske železničke kompanije nameravaju da smanje troškove i broj zaposlenih, nakon dve godine državne pomoći.

U Velikoj Britaniji se spremaju i štrajkovi u drugim delatnostima. Advokati su već najavili da će štrajkovati, a sindikati prosvetnih radnika i radnika u pošti planiraju konsultacije sa članovima o mogućim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.