Britiš ervejz obustavlja direktne letove za Iran 1Foto: EPA/ANDY RAIN

Britiš ervejz navodi da je poslednji let ka Teheranu planiran za 22. septembar, s povratnim letom 23. septembra, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kompanija Britiš ervejz saopštila je danas da će obustaviti direktne letove ka glavnom gradu Irana, Teheranu jer, kako je navedeno, ta linija „trenutno nije komercijalno održiva“.

Ta odluka je saopštena nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma u koji su uključeni i Rusija, Kina, Nemačka, Francuska i Velika Britanija. British Airways navodi da je poslednji let ka Teheranu planiran za 22. septembar, s povratnim letom 23. septembra.

Ta avio-kompanija ponovo je obnovila direktne letove za Teheran u septembru 2016, nakon obustavljanja letova u oktobru 2012. godine zbog pogoršanih odnosa između Velike Britanije i Irana.

Na taj potez tada se gledalo kao na znak otopljavanja odnosa dve države.

„Drago nam je što opet letimo za Teheran. Iran je druga po snazi ekonomija u regiji Bliskog istoka i Severne Afrike. Nakon što su podignute sankcije, otvorio se veliki potencijal. Mnogo ljudi želi posjetiti prijatelje i porodicu“, kazao je tada Sean Doyle iz Britiš ervejza.

Odluka o ponovnoj uspostavi avionske linije donesena je godinu nakon što su svetske sile i Iran postigli sporazum o nuklearnom programu ove države.

Britanija je bila direktno uključena u pregovore koji su Iran vratili na međunarodnu scenu.

Velika Britanija je među evropskim državama koje su saopštile da će zaštiti kompanije koje nastave sa poslovanjem u Iranu, međutim nakon Trampove odluke u maju, usledila su mnoga povlačenja, navela je agencija AP.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.