Bugarska uvodi obaveznu kovid propusnicu za zatvorena mesta 1Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarska uvodi obaveznu zelenu kovid propusnicu za ulazak u restorane, pozorišta, bioskope, koncertne dvorane, teretane, klubove i tržne centre pošto se zemlja suočava sa skokom broja zaraženih korona virusom.

Ministar zdravlja Stojčo Kacarov rekao je danas da nova digitalna ili papirna zdravstvena propusnica potvrdjuje da je nosilac vakcinisan, da se nedavno oporavio od kovida-19 ili da je testiran negativno na virus.

„Broj inficiranih raste, broj umrlih takodje raste što nas primorava da donesemo dodatne mere“, rekao je on i upozorio da će mesta koja ne poštuju pravila biti zatvorena.

Bugarska koja ima sedam miliona stanovnika danas je prijavila 4.979 novih slučajeva zaraze i 214 umrlih, a dnevni broj inficiranih stalno raste od početka septembra.

Prema zvaničnim podacima, Bugarska je u poslednje dve nedelje imala najvišu stopu smrtnosti od korona virusa medju zemljama EU, a 94 odsto umrlih su bili nevakcinisani ljudi.

Zdravstveni zvaničnici za sadašnje širenje infekcije krive javno nepoverenje u vakcine i u vladu. Samo 25 odsto odraslih je potpuno vakcinisano u Bugarskoj.

Zelena kovid propusnica će takodje biti obavezna u bolnicama, domovima za stare i na fakultetima za nastavu uživo.